Начало История.бг Сейго Ямадзава – самураят, който се би за свободата на България

Сейго Ямадзава – самураят, който се би за свободата на България

391
0

Руско-турската война от 1877-1878 г. безспорно е събитие от голямо значение за българската история. Учените по цял свят са съгласни, че резултатът от него е решен в битката при Плевен. Тази многомесечна епопея привлича погледите на цялото земно кълбо и веднага се превръща в легенда, пренасяна от уста на уста.

Пътят към успеха в битката при Плевен е дълъг и труден. Дълъг, защото продължава от 8 юли до 10 декември 1877 г. Труден, защото половината от руснаците, които губят живота си по време на войната, загиват именно в тези трудни сражения. В крайна сметка, без провизии, Осман паша прави отчаян опит да пробие обсадата на 10 декември. Натискът от турците е жесток, но неуспешен и при вида на отчайващото положение, излиза заповед да се развее бяло знаме. Убитите и ранени османци са 15 000, а се предават 40 000 офицери и войници.

After the attack. Plevna, 1877-1878

„След атаката. Превързочен пункт край Плевен, 1877 – 1878″, художник Василий Верещагин от 1881 г.

Сейго Ямадзава, известен с откровения си и твърд характер, както и с псевдонимите Тетсуношин и Мориюки (или Моричи), е роден на 12 януари 1846 г. в днешната префектура Кагошима. Провинцията днес има население от близо 2 милиона души и се намира в най-южната част на Япония. Той е потомък на аристократи – най-големият син на Ямадзава Джуда, самурай от провинция Сацума.

Ямадзава посвещава живота си на военното дело като през 1864 година, когато е едва на 18, участва в битката срещу войската на феодалния владетел Чошу в Киото. Япония в този момент е в гражданска война; семейство Ямадзава е на страната на императора-реформатор Мейджи.

В тази битка Сейго доказва храброст и заслуги, което утвърждават военната му кариера и той е приет в Императорската армия. С нея през 1869 г. като е командир на 5-и взвод от 1-ви батальон участва във войната Бошин между фракциите на страната на императора и шогуна. В резултат става Гошинпей – „почетен императорски защитник/пазител.

След още много успехи на бойното поле, е удостоен с чин майор, през 1871 г. Заминава за САЩ, където учи военни науки, след което става надзорник във военното училище във Франция. А след Франция се озовава в Плевен.

По време на Руско-турската война Сейго Ямадзава е представител на японския император в руската армия на Балканския полуостров и военен кореспондент. По негово искане е назначен за командир на взвод в руската военна част на Западните войски. За високите постижения по време на битките е награден с Орден „Свети Владимир“ IV степен с мечове и бант, както и румънски почести.

Информацията за този воин наистина е оскъдна, но според Енциклопедията на японските благородници, съставена от Юре Цукуи и публикувана през 1911 г., той е първият японец, стъпил на българска земя.

Order of St Vladimir Star

Няколко версии на ордена „Свети Владимир“

В деня на съдбоносната битка при Плевен Сейго Ямадзава се обръща към подчинените си войници с помощта на своя преводач французин и им казва:

Момчета, тъй като аз не говоря руски, а вие не говорите японски, няма да ви давам заповеди по време на атаката. Следвайте ме и правете това, което аз правя. Имам едно единствено изискване – бъдете бързи като мълния. Разчитайте повече на щиковете и ударите си, отколкото на куршумите. Оставете раниците и багажа си тук, в окопите.

В началото на битката японецът се появява в традиционното си бойно облекло, а единственото му оръжие е катаната…

Щом стигна до първия изкоп, самураят скача в него и започва да реже с острия си меч всичко живо, което стои пред очите му. Момчетата го последват и също скачат в окопите, започвайки кървава битка със своите щикове и юмруци. И въпреки че защитниците са много повече от нападателите, последните се плашат от тази дръзка атака и бягат към укрепленията. Самураят и войниците му ги преследват и съсичат, където и както им попадне.

Те са по-бързи от турците и малко от тях успяват да стигнат до крепостта. А онези, които все пак стигат, викат, колкото им глас държи:

Бягайте! Това не е човек, а жълт дявол, който няма очи, а само някакви цепки, от които излизат искри!

Тези викове провокират всеобщо смущение в укрепленията, което позволява на бойците да започнат да режат наред дезорганизирания си враг…

***

През 1880 г. се завръща се в Япония, където получава военното звание полковник. Там командва 3-ти пехотен полк, 1-ви пехотен полк и 1-ви императорски гвардейски пехотен полк. Повишен е отново през май 1885 г – в генерал-майор – а през 1895 г. става генерал-лейтенант.

Командва 5-а пехотна дивизия и 4-та пехотна дивизия в първата Китайско-японска война (1894 – 1895) като работата му отново е възнаградена – този път с титлата барон през 1895 г.

Blagovest Sendov

Акад. Благовест Сендов (8 февруари 1932 г. – 19 януари 2020 г.)

През 2009 г. в Токио, по случай 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония, посланикът на Република България в Япония акад. Благовест Сендов, дипломати от посолството и Такеми Сасамори – правнук на Сейго Ямадзава и инструктор по традиционни японски спортове – са гости на тържество.

Самият факт, че повече от век и половина по-късно личността на Ямадзава успява да обедини хора от две толкова далечни и отдалечени страни, ни кара да вярваме, че скромният принос на самурая не е забравен, макар и да се знае твърде малко за него.

Мартин Дамянов –chr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук