Начало Новини.бг Търговци: Незабавно отваряне, за да може поне оцелелите да се опитат да...

Търговци: Незабавно отваряне, за да може поне оцелелите да се опитат да възстановят дейността си

268
0

Търговски обекти, затворени заради противоепидемичните мерки, настояват да заработят веднага, дори с цената на по-малко работни дни и ограничено работно време.

Това се казва в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов, разпространено от Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно.

Представителите на търговския бранш са съгласни да работят пет вместо седем дни в седмицата. 85% от магазините, членове на асоциацията, са затворени, защото се намират в големи търговски центрове.

Заради ограничителните мерки секторът губи стотици милиони левове и призовава властта да го спаси от фалит.

В писмото си затворените обекти настояват за незабавно отваряне на търговските центрове, за да може поне оцелелите да се опитат да възстановят дейността си и твърдят, че между 10 и 15% от търговците на дребно в страната вече са фалирали.

От организацията настояват за преразглеждане на досегашните мерки и незабавно изплащане на помощите. Например търговците, подали документи още в първият ден от отварянето на програмата – 10 процента, все още не са получили нито лев.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук