Начало Новини.бг Вицепремиерът Захариева: Не са обсъждани санкции срещу Русия

Вицепремиерът Захариева: Не са обсъждани санкции срещу Русия

269
0

За санкции срещу Русия като държава няма съгласие в Съвета на ЕС и не е обсъждано, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти в Брюксел след днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи. По думите й няма да бъде невъзможно да се вземе решение за санкции срещу отделни лица по новия европейски режим за нарушаване на правата на човека. 

Според Захариева има широко съгласие да се предприемат мерки по това ново европейско законодателство, ако Алексей Навални не бъде освободен. Тя уточни, че е имало призив след 30 дни от неговото задържане да започне обсъждане на мерки срещу отделни руски граждани.

„Общото настояване на страните на ЕС е той да бъде освободен, не считаме това като намеса във вътрешните работи на Русия“, каза още външният ни министър. 

„Държавите членки днес са се обединили в оценката, че арестът на Навални е поредното доказателство за възпирането на плурализма от руските власти“, добави Захариева. 

По-рано днес беше обявено, че предстои посещение на Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Москва. По този повод Захариева отбеляза, че посещението е подготвяно отдавна и допълни, че се очаква той да отправи ясно послание: за да има конструктивни отношения с Русия, посегателството срещу мирни протестиращи и срещу опозиционни лидери трябва да престане.

Монитор;РодБГ 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук