Начало Доктор.бг Инфекционист: Нито едно проучване не сочи, че новият щам е по-смъртоносен

Инфекционист: Нито едно проучване не сочи, че новият щам е по-смъртоносен

280
0

„Няма нито едно проучване, според което новия британски щам на коронавируса да е по-смъртоносен“. Това обяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ инфекционистът д-р Трифон Вълков.

„Това не е щам, а различни генетични линии. Те са четири – британската, южноафриканската и две бразилски. Разликата между тях и първия вариант на вируса са някои мутации, които се селектираха в генома на вируса. И британската линия, и другите са по-заразни. Антителата продължават да имат афинитет и защитават. Няма нито едно проучване, което да потвърди, че новата генетична линия на вируса е с по-висока смъртност. Да, тя е по-заразна, между 35-50 процента, но нито едно не е потвърдило по-висока смъртност“, категоричен бе Вълков.

„За последните месеци редица лансирани в битката с COVID-19 препарати са загубили своя приоритет и за някои даже е доказано, че могат да бъдат опасни за пациента“, посочи д-р Трифон Вълков.

„Препаратите ивермектин и хидроксихлорохин загубиха своя приоритет. В голяма част от държавите в Западна Европа не се отчитат никакви ползи, дори нещо повече, в тези концентрации, които са показали, дори биха упражнили сериозни токсични ефекти“, каза д-р Трифон Вълков.

„Има проучвания, които показват, че прилагането на препарата ивермектин не е показало съществени ефекти, той не помага за профилактика и не може по никакъв начин да замести ваксинацията“, заяви още той. Проучванията до момента категорично отричат неговите ползи при пациенти с доказана COVID инфекция, отбеляза той.

„Според последните проучвания, преливането на кръвна плазма също няма съществен ефект върху оздравителния процес на пациентите с доказан COVID“, посочи лекарят.

„Антибиотиците пък се включват, когато има доказана вторична вирусна инфекция“, припомни той.

„Кортикостероидите още от самото начало са одобрени при лечението на коронавируса, но опитите на научната общност да разработи противовирусен препарат още продължават“, посочи инфекционистът.

Той съобщи, че от днес в Германия е одобрен и вече са закупени дози моноклонални антитела – това, с което се лекуваше и Доналд Тръмп, обясни инфекционистът. Според други проучвания, може да се използва и препарат, които блокира специфичен клетъчен ензим, който вирусът използва за собствената си реплицкация.

„Ваксините са най-важната специфична профилактика срещу тази коронавирусна инфекция“, заяви д-р Вълков.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук