Начало Новини.бг Отварят фитнесите и моловете

Отварят фитнесите и моловете

277
0
cof

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове. Това съобщиха от правителствената пресслужба след поредното работно съвещание на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. Бойко Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране. 

От Националния оперативен щаб препоръчаха внимателно разхлабване на противоепидемичните мерки, като се вземе предвид настъпването на новия „британски“  вариант на коронавируса у нас. Според тях разхлабването трябва да стане постепенно, независимо от спада на заболеваемостта от КОВИД-19 и на приетите в интензивни отделения. Премиерът обаче натърти на проф. Ангелов да припомни на собствениците на заведения колко тежка е била ситуацията. „Преди месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, настоя Борисов.

От 4 февруари се възобновява присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

Очаква се заповед на здравния министър за влизането в България на граждани от ЕС и от трети страни с отрицателен ПСР тест. 

14 040 дози от ваксината на „Пфайзер“ пристигнаха у нас. През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. До края на седмицата се очакват още 3600 дози от „Модерна“. По думите му от двете фирми се очакват общо 4,4 млн. дози, които са за ваксиниране на 2,2 млн. души. Ако Европейската агенция по лекарствата одобри в края на седмицата ваксината на „Астра Зенека“, доставките й ще започнат през февруари. Според Кирилов масовото ваксиниране ще започне, когато и други ваксини получат разрешение за употреба. Според него, ако и петте ваксини получат очакваното одобрение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.

Не такива са обаче прогнозите на международни експерти. „С настоящето темпо на ваксинация в България целта за 70% покритие на населението над 18 години ще бъде постиганата едва през август 2040 година“, изчислява изданието „Политико“ в свой материал, илюстриращ бавния ход на имунизационната кампания срещу КОВИД-19 в ЕС. Изчислението е на базата на средния брой ваксинирани дневно седем дни преди 22 януари.

Изданието посочва, че в България дневно се поставят средно по 1139 дози и ако страната иска до септември 2021 г. да постигне поставената от ЕК цел за 70% покритие на населението с по 2 дози, то ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти – до 33 368 дози на ден.

Според данните, обявени от здравния министър, над 26 140 души са ваксинирани, като на 4610 души е поставена и втората доза.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук