Начало Култура.бг Зимните музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ в Пазарджик ще се състоят

Зимните музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ в Пазарджик ще се състоят

459
0

46-годишната история на Зимните музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ няма да бъде прекъсната заради пандемията от Ковид-19 – това решиха организаторите от Община Пазарджик, която подпомага финансово форума, и музикантите от Симфоничния оркестър, ръководен от Григор Паликаров.

Пазарджишкият симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров
Пазарджишкият симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров

На 28 януари фестивалът ще започне, макар и малко нетрадиционно – вместо Рапсодия „Вардар“, която винаги звучи на откриването, заради мерките и нужната дистанция между оркестрантите на сцената е избрана друга пиеса на Панчо Владигеров – Сарабанда от „Класично и романтично“. Зорница Иларионова, носителка на две награди в анкетата на „Алегро виваче“ – „Музикант на годината 2019“, е поканена да солира в Цигулковия концерт на Менделсон, а за финал на първата вечер ще прозвучи Симфония №7 от Бетовен.

Втората и третата вечер на фестивала са камерни: На 29 януари с българска музика от ХХ век ще се представят Ева Перчемлиева-Тъканова – сопран и Галина Апостолова – пиано. Те подготвят среща с вокалната лирика на Иван Спасов – основателя на фестивала в Пазарджик, както и отбелязването на 100-годишнината от рождението на Тодор Попов. В добавка ще звучи и клавирна музика от Велислав Заимов.

Третата вечер е под мотото „Духът на романтизма“ – рецитал на Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано, които са избрали творби на Вебер, Райнеке и Брамс.

Финалът ще бъде в неделя, отново симфонична вечер с Пазарджишкия оркестър, който ще свири под палката на Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония, и със солист Атанас Кръстев – виолончело, който е избрал да се представи с Вариациите по рококо тема от Чайковски. Финалните акорди на 46-ите Зимни музикални вечери отново ще бъдат от творчеството на Бетовен – неговата Втора симфония.


Ирена Гъделева – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук