Начало Култура.бг Огромен успех! Българин спечели литературен Оскар

Огромен успех! Българин спечели литературен Оскар

400
0

Камен Невенкин е българин от Панчарево, посветил преди 20 години живота си на военната история. Той е най-издаваният български автор, пишещ само на английски език за Втората световна война и издаван само в чужбина. През 2020-а с книгата си „Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица“ печели най-авторитетната класация на сайта за книги за военна история – Стоунбукс.

Той печели състезанието в съревнованието с над 20 000 заглавия. Още по-ценна за него е оценката на редакторите на книги за военна история, които нареждат творбата  му сред шестте най-стойностни книги на тази тематика, издадени през 2020-а в целия свят. Престижното признание за българина може да се определи като спечелване на „Оскар“ за военна история за 2020-а. Книгата му за Будапеща е в два тома, над 1600 страници, e преведена и на унгарски език и е определяна като едно от литературните събития на годината в Унгария.

Оказва се обаче, че Камен Невенкин е далеч по-известен в чужбина, отколкото у нас. Благодарение на участията си в предаването „Операция История“ документите и фактите, до които е достигнал по време на своите изследвания стигат и до българските зрители, а не само до неговите читатели в чужбина. Негова книга за немските танкове през Втората световна война, издадена през 2008-а, в момента се продава в Амазон за 579 долара, тъй като се счита за библиографска рядкост.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук