Начало Новини.бг Перловската река отнесла метрото

Перловската река отнесла метрото

281
0

Перловската река се оказа основният виновник за аварията, която спря метрото в София преди повече от седмица. От Столичната община не успяха да посочат друг отговорен за изненадващото повдигане на релсите в участъка между станциите „Театрална“ и „Хаджи Димитър“. В същото време се оказа обаче, че в геоложкия доклад на района е предвидено ниво на воден стълб от 14 метра, а при проливните дъждове то се е покачило до 19 метра и така натискът е бил твърде голям. 

В оправданията на кмета Йорданка Фандъкова и шефа на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев бе използвано и понятието „леща от плаващи пясъци“, която допълнително е натоварила водния стълб. За кметството е достатъчно, че фирмата изпълнител ще поеме финансовите разходи за ремонта, който ще продължи неясно докога. 

Първият официален отчет за случилото се и последващите действия бяха направени от столичния кмет Йорданка Фандъкова и шефа на общинското дружество „Метрополитен“ Стоян Братоев няколко часа преди той самият да застане пред общинските съветници от комисията по транспорт към СОС. Опозицията поиска изслушване за аварията още миналата седмица. Час и половина съветниците търсиха конкретна информация дали аварията е можело да бъде предотвратена и кой в крайна сметка е виновен за нея. Инж. Братоев отново прехвърли вината на обилните дъждове и прелялата Перловска река. От думите му стана ясно, че се е образувала леща от плаващ пясък, която е увеличила водния натиск върху релсовия път. Движение в носещата конструкция обаче нямало и тя останала здрава. В момента се разбива пълнежен бетон, който е много здрав и работата напредва бавно. След това ще се стигне до изолацията, за да се види как да се отводни дъното. Според Братоев с всяка следваща стъпка може да има изненади. Вече има и готов проект за възстановяване и в него е предвидено условието, че в района винаги има вода. Властта обаче не може да даде никакви срокове за пускането на метрото. Въпреки че виновен не бе посочен, управляващите се заканиха да поискат неустойки от изпълнителя. 

От „Метрополитен“ отново потвърдиха, че обектът е в гаранция и всички дейности ще бъдат финансово осигурени от фирмата-изпълнител. „Този въпрос не ни интересува. Как „Трейс“ ще осигури финансовите средства и как ще ги отразят в отчетите си, не е наша грижа“, отговори Братоев на коментар, че парите, които фирмата е получила и сега ще даде, идват от джоба на европейците и на българите в това число.  

Дима;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук