Начало Доктор.бг Университетската болница в Плевен получи най-съвременна апаратура

Университетската болница в Плевен получи най-съвременна апаратура

300
0

Университетската болница „Д-р Георги Странски“ получи дарение апарат за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус, съобщиха от лечебното заведение. Автоматизираното устройство е от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апаратура.

Средствата за закупуването са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, подкрепили благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ).

Инициативата е подкрепена и от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България, се посочва в съобщението.

Новата апаратура осигурява лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, като тя е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до три терапевтични дози плазма.

Освен за събиране на плазма, апаратът служи за лечение на някои хематологични заболявания и системни автоимунни заболявания.

Прокурор Владимир Николов и следовател Цвятко Камбуров, представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България, ще предадат по-късно днес официално апаратурата, заедно с необходимите консумативи, от името на своите организации на изпълнителния директор на болница „Д-р Г.Странски“, доц. д-р Цветан Луканов.

Novini.bg;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук