Начало закон и ред Заседание по делото за наводнението в с. Бисер от 2012 г.

Заседание по делото за наводнението в с. Бисер от 2012 г.

299
0

Районен съд – Харманли ще гледа днес делото за наводнението на харманлийското село Бисер станало през 2012 година. Обвинението срещу бившия областен управител Ирена Узунова е за това, че не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение.

В резултат на това на 6 февруари 2012 г. в харманлийското село Бисер е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на стената на язовир Иваново, като е последвала смъртта на осем души. 

Делото трябваше да започне на 16 декември миналата година, но беше отложено заради нередовно призоваване на част от наследниците на пострадалите и заради невъзможността да се спазват противоепидемичните мерки в открито заседание.

При бедствието преди 9 години се къса стената на язовир „Иваново“, висока вълна заля селото, загинаха 8 души, десетки домове и стопански постройки бяха разрушени.

Ирена Узунова, единствената обвиняема, трябва да отговаря в качеството си на длъжностно лице, областен управител тогава, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и не е организирала разработването на областен план при бедствия съвместно с централната и местната власт. Тя не е контролирала изпълнението на превантивни мерки, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира и не е осъществила поддръжката и ремонтно възстановителните му дейности.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук