Начало образование.бг Образователната платформа „Книговище“ започва кампания за насърчаване на детското четене

Образователната платформа „Книговище“ започва кампания за насърчаване на детското четене

359
0

Образователната платформа „Книговище“ започва 2021 с нова кампания за насърчаване на детското четене – “Във всяко дете се крие читател“.

С финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България” ще бъдат осигурени на 500 класа в България абонаменти за онлайн играта за развиване на четивната грамотност „Книговище“.

Кампанията има две основни цели. Първата е да помогне на деца от 1-ви до 7-и клас чрез игра да открият удоволствието от четенето. Втората цел на проекта е да предостави на учителите съвременен инструмент за насърчаване на четивната грамотност, която е ключ за развитие на уменията на XXI век.

Тази кампания е насочена към учителите и техните ученици в начален и основен курс на обучение. Идеята е безплатно да могат да изпробват и да видят доколко може да им свърши в ежедневната работа с техните ученици по отношение на насърчаването на четивната грамотност на децата.

За децата „Книговище“ е игра, в която има куизове по детска литература, по приказки, по детски романи, по научно-популярна литература и енциклопедии.

Има също така куизове или въпросници по текстове от читанките между 1-ви и 4-и клас, така че учителите могат да използват „Книговище“ или платформата на „Книговище“ в своята ежедневна работа“, каза в предаването „Закуска на тревата“ Искра Джанабетска.

Според Искра Джанабетска четенето в група в начален курс е „заразно“ занимание:

„Литературата, особено днес когато не можем да пътуваме много, е начинът, по който децата могат да пътуват много надалеч и във време, и в разстояние, и в емоции, и той постепенно увлича, стига да бъде прекрачена тази стереотипна бариера, че четенето е трудно, че четенето е досадно, защото четенето не е самоцел – четенето е една възможност да те вкара в едни други прекрасни ситуации, които вероятно сам не би могъл да преживееш толкова интензивно„.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук