Начало История.бг Ако сте в Пловдив, чествайте годишнината от рождението на Стамболов

Ако сте в Пловдив, чествайте годишнината от рождението на Стамболов

450
0

В неделя, 31 януари, от 11.00 часа, в град Пловдив ще бъде отбелязана 167-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив.

В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Слово за държавника ще произнесе г-жа Мария Пашкулева, преподавател по история в Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“, Носител на почетен знак за принос в утвърждаването на хуманитарните науки. Водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов.

Знаменателни са думите на Дядо Славейков – авторитетния народен трибун и будител, който пише за младия Стамболов в тефтерчето си през 1871 г.: „Днес срещнах едно момче на 16 години. Говори ми 3 часа, от очите му пламък излизаше. Сега вече повярвах, че България ще се освободи.“

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев  (1944-2015), създал редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната му творба обаче, е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Община Пловдив, където всяка година на 31 януари се чества годишнината от рождението на българският държавник.

,Красимир Русев бе и активен общественик до последния си миг и се вълнуваше от всичко, което става в Пловдив.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук