Начало Дарителство Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в...

Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в нужда

414
0

Майка на три деца от Карлово пише книги и ги продава благотворително, за да помогне на хора в нужда. За 45-годишната Антоанета Тенева да прави добро е смисълът на живота и. Независимо от личните несгоди, през които минава, тя посвещава голяма част от силите, времето и средствата си, за  да оказва помощ, да съдейства, да подкрепя другите. Тя бе карловският Добротворец на годината през 2015-та. След това подари историята на хан Кубрат в стихове на стотици хора, които разчитаха на кампанията „Зов за помощ“. Понякога вместо  шапки и балони нейни книжки купуват майките, които правят партита за своите деца, а приходите отиват за благородни каузи, които се осъществяват чрез местни и национални кампании.

Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в нуждаНовиниИнформация

Последният дарителски жест на Антоанета е предназначен за двойките с репродуктивни проблеми. Преди броени дни тя  издаде своя поема за Апостола на свободата в книжка „Моят Левски“ в тираж от 1000 екземпляра и като  е доброволец  във фондация „Искам бебе“  предава всички приходи от продажбите на благотворителната инициатива, за  да подпомогне  една двойка от Карловска община, която желае да се сдобие с дете.  Цената на книжката е три лева, но винаги в кампаниите се събират повече пари отколкото е аритмичната сума от тиража и цената – хората от сърце даряват, за да помогнат на двойките, които мечтаят за рожба, споделя добротворката. Книжката е увлекателен разказ в куплети за живота и делото на Левски.  Така биографията на най-великия българин става достъпна за децата и те лесно ще запомнят както най-интересните случки  от живота му, така и оценката за делото му, смята авторката.

Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в нуждаНовиниИнформация

От осем години голямото семейството на Антоанета живее в Дъбене. Тя е завършила  компютърна техника в Благоевградския университет и специалност икономист-мениджър в Американския колеж. Докато с мъжа и Тенчо живеели в Хасково тя работила в офис в  модния бранш, а после и в известна модна къща в Карлово. В Хасково била преводач-управител от английски и турски  във фирма за конфекция.  Преди осем години, когато  се родило третото и дете – дъщеричка, виждайки, че е все по-трудно с три деца да се реализира на пазара на труда, решили с мъжа и  да си отворят фирма и да работят  семейно. Тя се регистрирала  като земеделски производител – животновъд с ферма в Дъбене. Впоследствие си отворила магазинче.

Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в нуждаНовиниИнформация

Антоанета издава първата си книжка, за да помогне за лечението на Силвия Петрова от Сопот – млада жена с рядко мозъчно заболяване, която се нуждае от множество операции. По това време в кампаниите за Силвия се включват  дори  музикантите от Дийп Пърпъл, които продават един от барабаните на Иън Пейс, за да подпомогнат лечението на младата жена. Тогава Антоанета решава да издаде  в книжка приказките и гатанките, които е измислила и разказвала на своите деца. Освен три приказки тя включва   и   свое стихотворение, писано в младежките и години, което и до днес е неин девиз,  и тя често повтаря на своите вече пораснали деца. 

 „Когато много ти се плаче,

когато страда твоето сърце,

ако си самотен кат сираче,

ако всичко ти върви на зле, 

когато и последната надежда

отлетяла е далеч от теб,

никога ти не повеждай

спомените си в обратен ред.“

Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в нуждаНовиниИнформация

Книжката се нарича „Приказки от раклата на мама“, мама съм аз, обяснява авторката.  Художник, приятел на Антоанета, направил безвъзмездно илюстрациите. Книжката обиколи цялата страна, спомня си добротворката. Стотици екземпляри  бяха разпространени по  кафената и  магазините в региона и страната. Цялата сума, която се събра, бе предоставена по сметката на за лечението на Сливия, разказва Антоанета. 

За това голямо добро, което  направи, карловката бе номинирана от местната общественост  и обявена за Добротворец на годината в конкурса, обявен от общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ и община Карлово.

Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в нуждаНовиниИнформация

Скоро след това Антоанета издава  нова книжка – „Легендата за хан Кубрат“ – поема за основателя на българската държава.  Тя е от поредицата „Историята“, която карловката създава  за най-малките. Казва, че била вдъхновена от познатата легенда за силата на крехките пръчки, когато са събрани в сноп.  Книжката участва в много благотворителни кампании, най-голямата от тях е „Зов за помощ“. Благодетелката предоставя стотици екземпляри  за различни каузи.

Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в нуждаНовиниИнформация

Освен с книжки, които сама пише, карловката помага за благородни каузи и с благотворителни спектакли. Преди време тя основава клуб „Родолюбие“, в който събира деца от почти всяко населено място от общината.  Месец преди началото на пандемията те правят спектакълът „Шибил“ по разказа на Йордан Йовков.  С него подкрепят национална кампания, организирана от известни личности сред които продуцентите и водещи Иван и Андрей. Тя е в полза на момиче от Бургас, което се нуждае от операция в Турция.  Спектакълът е представен в конферентната зала на Професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиев“ в Карлово.  На представлението присъстват  Иван Гинчев, герой от тогавашното издание  на Фермата и  Руслан Мъйнов. Спектакълът събра около 850 лева, които  внесохме по сметката на кампанията, спомня си добротворката.

Майка на три деца пише книги, за да помага на хора в нуждаНовиниИнформация

Друг спектакъл Антоанета Тенева и деца от клуб „Родолюбие“ посвещават на кампания  за ремонт на вилата на Евлоги Геогиев в Карлово. Те  представили пиесата „Машина на времето“, която разказва за най-големите български дарители.

Пандемията попречи на редица на инициативи, обяснява Антоанета.  С деца от „Родолюбие“ са готови да изиграят пиесата „Горната махала“, по едноименния разказ на писателя Иван Жеглов, който в младите си години бил главен редактор на вестник „Карловска трибуна“. Разказът е посветен на Васил Левски. Ние искаме да съберем многобройна публика, а приходите да дарим също на двойка с репродуктивни проблеми, обяснява благодетелката.

Цветана Георгиева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук