Начало Култура.бг Талантливата Виолета Стайкова стана българската Айн Ранд

Талантливата Виолета Стайкова стана българската Айн Ранд

308
0

Българската литература вече може да се похвали с роден еквивалент на мислителката, която и до днес владее умовете на американската публика – Айн Ранд.

Писателката, родена в Пловдив, има едно сериозно предимство пред именитата си американска колежка. Освен умна, Виолета Стайкова е и красива, а книгите ѝ разбиват напълно мита, че жените могат да пишат само за любов, принцове и кулинария.

Още в първия си роман, „Дъното на рая“, талантливата пловдивска писателка се захваща с теми, които не са по силите на много автори. Така между основната история, която държи читателя в напрежение до последната страница, умело са вмъкнати фини философски заключения за България, българите и днешното ни положение.

Затова и няма нищо учудващо, че „Дъното на рая“ е предпочитано четиво за редица пловдивски политици и общественици. И също като Айн Ранд, Виолета Стайкова не се задоволява само с писането на романи. Втората ѝ книга – „Системата“, е смел скок във философията. С нея красивата писателка иска да разбие някои митове за българската народопсихология, за конспиративните теории и най-вече за това как работи системата и кой я управлява.

Иван Кирев – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук