Начало Новини.бг Държавата подпомогна фирма с 90 стотинки

Държавата подпомогна фирма с 90 стотинки

259
0

Националната агенция по приходите е изплатила рекордно ниска сума в подкрепа на пострадала в коронакризата фирма – благоевградското дружество „Стелван 2018“. По схемата за подкрепа чрез оборотен капитал, по която парите за по-лесно се разплащат от НАП, фирмата е получила 90 стотинки. Това съобщи Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird. Бюрото поддържа база данни за изплащаните коронасубсидии, като прегледът показва, че сумата от 90 стотинки не е единственото ниско плащане, получено по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал. 

Търсачката на сайта в частта коронасубсидии изважда 32 страници с по 100 записа резултати на ключова дума оборотен капитал от НАП, предаде segabg.com. На последно място в списъка, аранжиран по суми, е фирма „Стелван 2018“. Тя е получила на 28 януари сумата от 90 стотинки, закръглени в базата данни на Bird на 1 лв. Списъците с одобрените за подкрепа фирми и сумите за всяка от тях се публикуват и на сайта на НАП. Фирма „Стелван“ е част от последния списък, публикуван от НАП.

в класацията на получилите подкрепа по тази схема фирми има и други ниски суми. 49 лв. е получила фирмата „Веселин Саръсакалов“ ЕТ. 75 лв. е подкрепата за „Бенита БГ 2020“ ЕООД, 92 лв. за „Славиана травел“.

По схемата досега са разплатени над 31,2 млн. лв. на близо 3200 фирми. Над 30% от фирмите са получили по сметките си безвъзмездната помощ за подкрепа с оборотен капитал 7 работни дни след изтичането на крайния срок за кандидатстване, отчитат от НАП. Тя бе принудена да влезе в нетипична роля на разплащателна агенция с цел да улесни максимално фирмите, които месеци наред не могат да получат пари по други схеми за подкрепа на бизнеса. 

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук