Начало Вяра.бг Православната църква почита Св. Трифон

Православната църква почита Св. Трифон

305
0

На днешния ден Православната църква почита Свети Трифон. В народната традиция Трифон Зарезан се отбелязва и на 14 февруари, когато е по стар стил.

Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, част от Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано възпитали в сърцето на сина си любов и преданост към Бога. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал християните. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана – умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно и искала Свети Трифон да я излекува.

Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим. И понеже Бог тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест, истинността на обясненията му, че живият и истинският Бог, в когото вярват християните, е излекувал девойката, била очевидна за всички. Мнозина повярвали и се кръстили. Императорският дом се изпълнил с радост.

Благоволението на императора към християните станало толкова явно, че вече го смятали за таен християнин. Той дарил богато свети Трифон и с благодарност го изпратил у дома му. Но сърцето на юношата било чуждо за богатството, затова той раздал всичко на нуждаещите се.

Радио София;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук