Начало Култура.бг Представители на филмовата индустрия обмислят протест срещу промени в Закона за киното

Представители на филмовата индустрия обмислят протест срещу промени в Закона за киното

281
0

Днес се очаква да стане ясно дали и по какъв начин ще протестират представителите на филмовата индустрия, които искат промените в Закона за киното да бъдат оттеглени.

Скандалът се разгоря миналата седмица, когато стана ясно, че между първо и второ четене в парламента са внесени поправки, които предвиждат за държавна помощ да могат да кандидатстват продуценти, които са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги с 1 милион активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто.

Според част от филмовата индустрия, така парите за кино ще отидат в големите телевизии, където има комерсиално производство на сериали. За „Хоризонт“ Милко Лазаров, председател на Съюза на българските филмови дейци заяви:

„По инициатива на Съюза на филмовите дейци този въпрос беше поставен на всички асоциации във филмовата индустрия, подписали отвореното писмо, и ще имаме отговор каква стъпка да предприемем, понеже ситуацията беше много комплицирана и деликатна. Ние не воюваме, ние отстояваме правата на филмовото изкуство. А текстът, който се внася между първо и второ четене в Народното събрание, далеч надхвърля обхвата на философията на закона, който беше приет на първо четене. Изведнъж драматично законът се обръща с главата надолу в последния момент“.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук