Начало География.бг Пролетта идва през февруари? Регистрираме най-топлата зима от 100 години насам

Пролетта идва през февруари? Регистрираме най-топлата зима от 100 години насам

316
0

Началото на февруари ще бъде дъждовно но топло. В първите дни на месеца дъждовете в Западна България ще спират, но ще продължат в Югоизточна България, съобщи синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева в телевизионно интервю.

В района на Рожен в първия ден на януари са паднали вече близо 30 литра дъжд на квадратен метър. В Кърджали има и силен вятър от 27 метра в секунда.

Сняг ще има само по високите планински райони. Студеният фронт, идващ от Европа, няма да обърне валежите в сняг, защото ще се срещне с прашна буря, придвижваща се от Африка. Това може да доведе до оцветяването на дъжда, така че хората в Югоизточна България да не се учудват, ако видят такова явление, каза Стойчева.

Валежите ще бъдат последвани от по-топло време, няколко слънчеви дни и повишение на температурите в средата на седмицата.
Между три и пет пъти по-голямо количество дъжд е паднало в България през този януари в сравнение със същия период на 2020 г.

„Вече не трябва да се страхуваме от сушата, но имаме „преовлажняване“, което води до явления като свлачищата, на които сме свидетели през последните дни“, каза Стойчева. burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук