Начало закон и ред Шестима отиват на съд за катастрофата с 20 жертви край Своге

Шестима отиват на съд за катастрофата с 20 жертви край Своге

363
0

На 25 август 2018 г. автобус излезе от пътя и падна в дере край Своге, загинаха 20 души, а 10 бяха ранени.

Шестима души отиват на съд за тежкия пътен инцидент край Своге, при който на 25 август 2018 година загинаха 20 души, а други 10 бяха ранени.

На съд отиват шофьорът на автобуса Григор Григоров, началници в строителната фирма „Трейс“, надзорници на ремонта на пътя, както и директор на дирекция в Пътната агенция. 

Шофьорът ще отговаря за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата – карал е с по-висока от разрешената скорост, навлязъл е в насрещното платно, а автобусът, шофиран от него, не е преминал задължителен технически преглед.

Експертизите на пътната настилка са показали, че структурата на асфалтовото покритие не отговоря на стандартите. Затова на съд отиват и техническият ръководител, отговарял за ремонтните дейности, ръководителят на фирма, на която са били възложени те, началникът на асфалтовата база, строителният инженер, който е трябвало да осъществява строителен надзор, и директор на дирекция в Пътната агенция.

Материалите по делото са събрани в 277 тома. Разпитани са над 100 свидетели, а за експертизите са били ангажирани 24 вещи лица. 104 души са конституирани като пострадали, сред тях са и наследниците на загиналите.

Предстои Софийският окръжен съд да насрочи разпоредително заседание по делото. 

За същата катастрофа обвинения бяха повдигнати и на бившите ръководители на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов и Дончо Атанасов.

В края на миналата година Софийският градски съд прекрати делото срещу тях заради процесуални нарушения. 

Силвия Великова – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук