Начало Култура.бг Ако сте в Пловдив: „Баядерка“ разказва за любов, страст и отмъщение

Ако сте в Пловдив: „Баядерка“ разказва за любов, страст и отмъщение

276
0

Държавна опера – Пловдив ще представи едно от най-любимите произведения на почитателите на балета в света – „Баядерка“. Романтична индийска история, претворена по гениален начин в балет от Лудвиг Минкус, ще направи втора премиера на сцената на Градския дом на културата тази вечер от 19 часа.

Хореографията е на Мариус Петипа, сценографията е на Иван Токаджиев, а режисурата и постановката са дело на Веса Тонова. С костюмите отлично се е справила Цветанка Петкова Стойнова.

„Баядерка“ разказва история за любов, страст и отмъщение. Никия е танцьорка в храм. Тя е влюбена във война Солор, но Великия брамин я желае за себе си. Когато Никия го отблъсква, Великия брамин казва на принцеса Гамзати – годеницата на Солор, че Никия и Солор са влюбени. За отмъщение Гамзати заповядва Никия да бъде убита. Солор е преследван от духа на Никия и мечтае отново да се събере с нея. По време на сватбата му с Гамзати неговото желание най-после се сбъдва. Разгневените богове отмъщават за смъртта на Никия, като разрушават храма и убиват всички гости на сватбата. Духовете на Никия и Солор отново са заедно.

НИКИЯ – Аманда Роха, СОЛОР – Никола Хаджитанев, ГАМЗАТИ – Мара Салваджо, МАДХАВАЯ – Амедео Джунта, БРАМИН – Бейли Уебстър, РАДЖА – Диан Райчев, ЗЛАТЕН БОГ – Андреа Джиневра, PAS D’ACTION – Елена Кучкова, Сакура Иида, Матилде Ферари, Карол Манинетти, Андреа Джиневра, Флавио Алберто Валентино. ИНДУСКИ ТАНЦ – Александра Савова, Амедео Джунта, Тодор Стоянов, СЛУГИНЯ – Галина Гешева, PAS DE TROIS сенки – Лиляна Попова, Сакура Иида, Карол Манинетти, ВАРИАЦИИ – Елена Кучкова, Матилде Ферари, Фуми Шибутани.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук