Начало Култура.бг Изложба в Карлово събра художници от два века

Изложба в Карлово събра художници от два века

412
0

Експозиция събра произведенията на 27 забележителни художници в Общинската художествена галерия в Карлово, създадени от средата на 19 век до наши дни. Всички представени в нея творци са родени в Карлово и са завършили художествена академия в чужбина или България, но през част от живота си са работили в родния си град и са възпявали красотата на Карлово.

Идеята на проф. Димитър Рашков, директор на галерията,  е да покаже, че в продължение на 200 години градът под Балкана е дал забележителни творци, изградили съществена част от историята на живописта, скулптурата и графиката у нас. Това е изложба на карловската академична общност ХIХ-ХХI век.

Произведенията са подредени без да се спазва  хронологията или определена тема. Те образуват своеобразен пъзел, в който се редуват реалистичните пейзажи на Петър Кантимиров и Съби Иванов, с малките импресии на проф. Димитър Рашков и големите платна на Петко Абаджиев. В експозицията са включени още произведения на забележителните Димитър Лалев и Иван Томанов, както и абстрактните и носещи много смисли картини на проф. Денко Колев и концептуалистът Румен Читов. Тук са класиците Дечко Тодоров и тандемът Николина Канарова-Недко Кръстев. А най-новите платна на Димитър Бакърджиев, който всъщност е  майстор на восъчните фигури, показват приемственост от старите майстори. Те възкресяват Старо Карлово и неговия певец Никола Танев. Танев обаче присъства в тази сбирка само като герой в картина на Бакърджиев, тъй като макар  и влюбен до края на живота си в карловското слънце и дворовете в белите дувари, той не е роден в този град.

Картините са от богатия фонд на Общинската художествена галерия и подборът, направен от проф. Димитър Рашков превръща посещението там в пътуване през два века, подвластно изцяло на магията на Карлово, която е останала толкова силна днес, както и за първите професионални художници на България.

Цветана Георгиева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук