Начало История.бг 2017 карловци поискаха фабрика „Евлоги Георгиев“ да бъде върната на града

2017 карловци поискаха фабрика „Евлоги Георгиев“ да бъде върната на града

280
0

Подписка за  връщането на фабрика „Евлоги Георгиев“ на Карлово внесоха при областния управител  граждани.  В нея  те се  обръщат към министър-председателя и областния управител и  настояват дарената на града фабрика, въздигната от най-големия български дарител Евлоги Георгиев,  да бъде върната на града. Подписката продължи един месец и в нея се разписаха 2017 карловци.

Това е поредният опит на града да си върнат дарението на Евлоги Георгиев.  Сградата, която в продължение на 110 години е била текстилна фабрика сега е частна собственост.  Тя попадна в частен холдинг по време на масовата приватизация и от тогава общината прави опити да си я върне като води поредица от съдебни дела. Въпреки всички безспорни доказателства, че този имот е дарен на града, съдебните дела  не  се увенчаха с успех.

В края на миналата година инициативен комитет от карловци стартира подписка за връщането на сградата  и прилежащия терен от 5 700 кв.м., на фабриката за вълнени изделия дарена за вечни времена от Евлоги Георгиев в полза на родния му град.

Събрани са 2017 подписа. Ограничителните мерки, страхът от предоставянето на лични данни, студеното време и ограниченията по разгласяването на гражданската петиция са причина за сравнително малкия брой подписи. Благодаря на всички, които проявиха активно гражданско отношение, заяви днес Атанас Чернооков, който  инициира и организира кампанията.

Днес подписката заедно с придружаващите документи беше входирана в деловодството на Областната администрация. Процедурата предвижда в установения срок областният управител да внесе предложението на гражданите при премиера, каза още Атанас Чернооков. Той благодари на  карловците Иван Пелов, Лиляна Вселенска и Мартин Ненов и Стоян Иванов, които помогнаха да се проведе гражданската инициатива.

Цветана Георгиева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук