Начало Култура.бг ЧРД! Пожелания за творческо дръзновение и успехи на …

ЧРД! Пожелания за творческо дръзновение и успехи на …

1356
0

Теодор Ушев

Theodore Ushev (2019).jpg

Роден е на 4 февруари 1968 г. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1993 г. в специалност плакат в Художествената академия.[

В България е известен главно с театралните си афиши от 1990-те години.

Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет.

От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.

Анимационните му творби – късометражните филми „Тауър Бауър“ („Tawer Bawher“, 2005), по музика на Георгий Свиридов, детският „Царица“ („Tzaritza“, 2006) и „Човекът, който чакаше“ („The Man Who Waited“, 2006), по текст на Кафка – печелят множество награди по света.

Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала Френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран.“

През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 г.

През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“) и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен директор на института.[

Резултат с изображение за „Сляпата Вайша“

През 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов, е номиниран за наградата на американската филмова академия „Оскар“ за късометражен анимационен филм.

******

Мартин Карбовски

Карбовски: Скъпи доктори, не позволявайте да се влиза в медицина без изпити

Мартин Карбовски, е български журналист, телевизионен водещ, писател и поет. Името му се свързва най-вече с телевизионните предавания „Отечествен фронт“ и „Предаването на Карбовски“, както и с политическите му анализи и коментари във вестник „Стандарт“, и статиите му в списание „Егоист“.

Телевизионната кариера на Карбовски започва с предаването „Каналето“ по БНТ, където той работи като сценарист и репортер заедно с Ангел Константинов – Аци. По-късно сам създава своя авторска рубрика – „За мишките и хората“ като част от уикенд програмата на БНТ – „Чай“ с Драго Драганов.

През 2002 г. Карбовски започва да сътрудничи на Кеворк Кеворкян в предаването „Всяка неделя“ по националната телевизия, където прави своите „Обичайни репортажи“ и „Субективно“, като по-късно е поканен да стане съводещ на Кеворкян.[

През 2006 г. журналистът стартира свой собствен телевизионен проект по Нова телевизия – „Отечествен фронт“, продуциран от „Телеман“.

През 2010 г. Карбовски стартира и собствено публицистично – актуално, социално и политическо токшоу – „Директно Карбовски“ в Нова телевизия.[

В началото на 2013 г. Карбовски се мести в TV7, където в типичната му стилистика продължава да излъчва документалната поредица „Фронтова линия“ и актуалното токшоу „Предаването на Карбовски“.[

През 2016 г. се премества в bTV, където води „Карбовски: Втори план“.

Мартин Карбовски е редактор на автобиографичната книга на българската естрадна прима Лили Иванова – „Истината“.

******

Вензи

Venzy.jpg

VenZy (ВенЗи) е роден на 4 февруари1987 г. в София. Баща му произхожда от Нигерия, но идва в България, за да учи икономика и така се запознава с майка му, изучаваща по това време медицина. Вензи произхожда от музикален род. Прадядо му е бил цигулар в Аржентина.

На 3-годишна възраст постъпва в Детския радиохор към Българското национално радио (БНР). Няколко години по-късно е солист в училищната вокална група на 144 СОУ „Народни будители“, където завършва средното си образование, след това записва тонрежисура в Нов български университет.

Творческата му кариера на професионално ниво започва с участие в хита „Опасно близки“ в изпълнение на певицата Михаела Филева. Музиката, текстът и аранжиментът са на Владимир Ампов – Графа. Песента се появява на 12 февруари 2013 г. и видеоклипа, заснет от режисьора Васил Стефанов, бързо набира популярност с над милион гледания в интернет.

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук