Начало Новини.бг София към Белград: Насаждате ненавист и омраза срещу България и българите

София към Белград: Насаждате ненавист и омраза срещу България и българите

325
0

Сръбският посланик в София е извикан във Външно министерство заради антибългарското, на моменти расистко поведение на сръбския професор от Университета в Белград Драган Симеунович, който е и.д. директор на Агенцията по национална сигурност в сръбската столица, в телевизионно интервю.

„На 5.02.2021 г. посланикът на Сърбия у нас г-н Желко Йович беше извикан на спешна среща в МВнР с директора на дирекция „Югоизточна Европа“ г-н Деян Катрачев. Повод за срещата бяха изявления на проф. Драган Симеунович, професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет и и.д. директор на правителствената Академия за национална сигурност. От българска страна бе заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите. Изтъкнато бе, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции“, заявиха за БГНЕС от външно министерство.

БГНЕС припомня, че в телевизионното предаване „Сръбският свят“ Симеунович многократно нарича българите „зверове, които избиват всичко пред себе си“.

Симеунович, който преподава политически науки в Правния факултет на Университета в Белград, продължава: „Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им“.

„Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи“.

„Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата“, казва още той.

Според него, „България продължава да претендира за територии в Сърбия до град Крушевац и обвинявала Сърбия за извършен геноцид срещу българите през Средновековието“.

В предаването Симеунович на няколко пъти използва определението „примитивни“ за съседните на Сърбия народи.

В разговора той нарича и „голям сръбски герой Коста Печанац“, който избива десетки цивилни българи в Босилеград.

На 15 май 1917 година сръбска паравоенна чета от 200 души, командвана от поручик Коста Милованович Печанац, нахлува на територията на Царство България, избива 33 души цивилно население, изгаря две деца, опожарява Босилеград и селата: Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата и Горна Лисина като изгаря 317 къщи и нанася материални щети за 2,5 милиона тогавашни лева.

БГНЕС припомня още, че в края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия.

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич също не пропуска възможност да обвинява България в извършването на „тежки фашистки престъпления“. Дачич бе дългогодишен говорител на диктатора Слободан Милошевич, а през последните години, откакто Александър Вучич пое управлението, бе министър на външните работи. Само преди два месеца пред проправителствената телевизия „Пинк“ Дачич попита „дали сръбската общественост въобще е наясно с намеренията на България“ в региона.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук