Начало наука.бг Владимир Божилов: Постиженията на учени и инженери позволяват да оцелеем в Космоса

Владимир Божилов: Постиженията на учени и инженери позволяват да оцелеем в Космоса

349
0

Освен реплика на скафандъра на Нийл Армстронг в детския научен център “Музейко” в София е направена и оригинална изложба. Пред костюма има 6 различни дюзи – за вода, за кислород, за комуникация. 

„За мен беше много интересно как вдъхновението е пресътворено в инженерно постижение, което спасява животи. Оцеляването в космоса е трудно, това е абсолютната истина, Луната е негостоприемна среда, но вдъхновението, науката, стремежа на учени и инженери са успели да превъзмогнат невероятно трудната среда на космоса и да позволят на хората да оцеляват там„, каза в предаването „Закуска на тревата“ д-р Владимир Божилов, преподавател в Катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Науката никога не спира да ни изненадва и винаги можем да научим нещо ново, смята той.

Знаем страшно много за Луната, тя още от древността е вдъхновявала хората, тъй като се е виждала и с просто око. Неслучайно повечето митологии, религии, календари са свързани с Луната и най-ярките звезди“, подчерта Владимир Божилов.

Установено е, че на Луната има много количество лед в малки кратери.

Този лед, когато бъде превърнат във вода, може да послужи на бъдещите колонизатори на луната. Всяко едно ново изследване прави следваща крачка към това да превърне луната в хабитат на бъдеща човешка колония“, допълни Божилов. 

bnr.bg; rodbgВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук