Начало Доктор.бг Започна имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

Започна имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

341
0

Тази сутрин в страната започна третата фаза на имунизацията срещу Covid-19. Ваксини на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и  структури от националната сигурност. Това стана възможно, след като първите дози от ваксината пристигнаха в България късно вчера.

Ваксинирането стартира в болница „Пирогов“, като сред инжектираните там се очаква да бъде и представител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес започна  имунизацията с тази аденовирусна ваксина и в „Александровска“ болница.

„Днес паралелно с втора фаза, започна и трета фаза на ваксинирането. Стартира ваксинирането с „АстраЗенека“. В рамките на днешния ден ще бъдат ваксинирани служители на „Бул Био“. Тяхната роля е много важна, защото те са отговорни за разпределението на ваксините“, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той обясни, че официалната информация за ваксината е, че няма възрастови ограничения за поставянето ѝ.

„Над 18 годишна възраст може да бъде поставяна ваксината. В клиничните изпитвания участниците над 55 години са били в по-ограничен брой. Това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност, като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите на Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината“, добави Кирилов.

Доктор Асен Балтов, директор на „Пирогов“ прогнозира, че е възможно да има скок на имунизираните заради улеснената логистика при доставката и съхранението на ваксината на „АстраЗенека“. Тя може да се съхранява при температурен режим на обикновен хладилник и не се нуждае от специални фризери, както ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

„Разчитаме, че изключително много оттук ще се включат и общопрактикуващите лекари, защото тя изисква обикновен хладилник между два и осем градуса. Очакваме в рамките на следващите 4 седмици да дойдат около 300 000 дози. Ако се вземе в понеделник решение на ваксинационния щаб и министърът го одобри, най-вероятно ще се почне изцяло употреба на всичките пристигнали дози, така че 300 000 ще могат да бъдат направени буквално в рамките на следващите две седмици“, каза Балтов.

В болница „Александровска“ лекари и доброволци бяха имунизирани с ваксината на „АстраЗенека“.

Доктор Момчил Керемедчиев от болницата каза, че досегашните ваксинации са показали  добра поносимост към препаратите срещу коронавирус.

„Другите ваксини – на „Пфайзер“ и на „Модерна“, досега са имали малко по-бързи реакции от рода на леко сърцебиене, леко зачервяване. Вторите периоди на ваксинацията – неоваксинацията, също показват, че има добра поносимост към ваксините. Интересът се повишава. Сега ще видим тази последната – на „АстраЗенека“, понеже тя е друг вид ваксина, как ще се понася“, каза той.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук