Начало Село.бг Земеделската земя поскъпва с 5-10% на година

Земеделската земя поскъпва с 5-10% на година

308
0

Нарастването на цената на земеделската земя в България няма да спре и през следващите години. Земеделският сектор ще продължи да бъде стабилен и ще има среден ръст на цените от 5-10% и през всяка от следващите години. Това показва прогноза на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

По нейни данни цената на земеделската земя в региона на Стара Загора, в Сливен, Ямбол и Бургас отбелязва ръст от около 10% през изминалата година. Това е процентът, с който ежегодно нараства цената на земята в Югоизточния район на България през последните години, а в условията на криза е обичайно да се инвестира в земя дори от хора, които са извън земеделския сектор, обяснява Стайко Стайков, председател на асоциацията, цитиран от divident.eu. Според него хора, които са купили земеделска земя на по-ниска цена, сега желаят да я продадат на по-висока.

Не в цяла България обаче цените бележат ръст през изминалата 2020 г. Изключение правят Източна България и Добруджа, където цените са в застой или дори са паднали леко. „В Северна, Централна и Северозападна България реколтата беше по-добра. Може би затова там също се забелязва поскъпване на земята. Така е в Монтана, Враца, Видин, Плевен, по поречието на Дунав, където цената почти достига тази в Добруджа. На места там земеделската земя се продава за 1800 лв./дка при средна цена в предходната година в този район от около 1100-1400 лв./дка“, обяснява Стайков.

В началото на 2020 г. сделките са намалели заради страха от пандемията, въпреки че е имало голямо търсене. Точно този стрес, слабата реколта и сушата през изминалата година са се отразили негативно върху цената на земята и в Добруджа. Като цяло пазарът на земеделска земя в страната остава колеблив, смята Стайков и добавя, че не се наблюдава и интерес отвън. „Основните инвеститори в момента на пазара са българи, чужденците са малко. Трудно се управлява земеделие отдалече, освен това в България земята не е комасирана. Другият проблем, който отказва чужденците от такава инвестиция, е напояването. У нас има едва около 1 млн. дка земи, които имат възможност да бъдат напоявани“, изтъкна председателят на БАСЗЗ.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук