Начало Новини.бг Над 25 тона нелегални пестициди са задържани у нас миналата година

Над 25 тона нелегални пестициди са задържани у нас миналата година

284
0

Наблюдава се нарастващо предлагане на пазара на нелегални или фалшиви препарати за растителна защита, което е проблем не само за България, но и за другите държави и това е заплаха за човешкото здраве“. Това каза пред БНР Нели Йорданова, председател на Асоциацията на растителнозащитна индустрия, във връзка с проектозакона за изменение на Наказателния кодекс, с който се криминализира производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Предстои промените да се разглеждат и от парламента.

„Тези фалшиви пестициди освен за човека са вредни и за здравето на растенията и на околната среда, защото това е един неизвестен състав на тези продукти. Нашата Асоциация положи много усилия, за да има възпиращи мерки вече в закон, защото това е престъпно деяние всички по веригата и проблемът засяга цялото общество. Ние имаме данни, че само за миналата година у нас са задържани над 25 тона нелегални продукти – открити са на границата и във вътрешността на страната“, заяви още Йорданова в предаването „Преди всички“.

„Фермерите все повече разбират, че нелегалните и неразрешени пестициди внасят много повече рискове, отколкото ако това са продукти на по-ниски цени. Подкрепят ни и организациите на пчеларите. Фермерите трябва да ги различават по това, че нямат описание на етикета на български език“, поясни още експертът.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук