Начало Новини.бг Новият парламент ще решава за АЕЦ „Белене“

Новият парламент ще решава за АЕЦ „Белене“

246
0

С анализа за оборудването за „Белене“ и VII блок на „Козлодуй“ ще сме готови до края на юни. Това заяви по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова и допълни, че окончателното решение за бъдещето на проекта ще бъде взето от следващия парламент. Не бих казала, че проектът АЕЦ „Белене“ е изоставен. Това, което правим, е да търсим вариант, който да даде сигурност на нашата енергийна система“, каза тя.

Министърът на енергетиката поясни, че диверсификацията на ядреното гориво, за която миналата седмица беше подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“, е изискване на Агенцията по доставките, на „Евратом“, които България трябва стриктно да следва. „Под диверсификация се разбира да имаме разнообразие от източниците на доставка на съответния енергиен ресурс, което означава, на първо място, сигурност на доставката и на второ – конкуренция и конкурентни цени“, коментира Петкова. По думите й подписаният договор е много важен и на практика прави необратим процеса по отношение на диверсификация на свежо ядрено гориво. Петкова каза, че е било изключително важно за правителството да диверсифицира източниците на природен газ. От цената на природния газ зависи доколко конкурентоспособна ще бъде българската икономика, уточни тя.

България има договор с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. метра годишно за 25 години. Идеята е свързана пряко с реализацията на Трансадриатическия тръбопровод и връзката с интерконектора Гърция-България. Входната точка на доставка на азерски газ е „Комотини“. Проектът към настоящия момент все още не е построен изцяло и трябва да бъде приключен до края на годината и бъде въведен в търговска експлоатация, посочи Петкова. Тя обясни, че цените на природния газ у нас са значително по-ниски от тези на борсите в момента благодарение на предоговорените условия по договора с „Газпром“ и на договора с Азербайджан.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук