Начало Новини.бг Официално! Съобщиха причината за смъртта на Атанас Скатов

Официално! Съобщиха причината за смъртта на Атанас Скатов

354
0

върденията за грешка на Атанас Скатов, която е довела до смъртта му, бяха разбити на пух и прах от официалните документи, публикувани от “24 часа”. Той загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2.

Официално! Съобщиха причината за смъртта на Атанас СкатовНовиниИнформация

И в двата смъртни акта – от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже.

Официално! Съобщиха причината за смъртта на Атанас СкатовНовиниИнформация

Веднага след трагедията със Скатов от фирмата “Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията за покоряване на К2, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго. Това веднага бе подето от редица “експерти” в България, на които Скатов бе трън в очите с успехите си.

Наско е бил с “тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв”.

Гилгит Балтистан е автономен район, който се оспорва от Пакистан и Индия в миналото, а днес от – Пакистан и Китай. В него обаче се пада базовият лагер за атака на К2.

Издишат и твърденията, че Скатов е бил уморен, когато е тръгнал надолу.

Той е вървял не повече от час, а в кариерата му има преходи от 36 часа. Дори последният, с когото е говорил, потвърждава, че той е бил в невероятно настроение въпреки решението да спре с атаката. И говорел как ще се върне през лятото, за да покори върха.

Всички познати на Скатов са категорични, че той е най-добър точно при слизането от върха на рапел. Просто телосложението му било подходящо. Това още повече подронва твърденията, че е имало грешка от негова страна.

Твърденията за липса на опит също са твърде пресилени, след като точно Скатов е бил най-опитният в цялата експедиция. Положението в Лагер 3, където са били повечето алпинисти от експедицията, било наистина тежко.

Един от тях свидетелства, че шерпите вдигнали двойно цената на допълнителния кислород, който бил поръчан. Изненадващо бутилката от 200 долара станала на 400.

Точно той е видял тялото на Наско да прелита край него и към бездната след скъсаното въже.

Както е известно, Скатов падна в пропаст от около 220 метра. Въпреки това трекерът му засича движение 10 минути след края на падането, което е продължило над 1 час.

“Севън Съмитс Трекс” е на братята Чханг Дава Шерпа и Мигма Шерпа. Те са първата двойка братя, които са покорили всички осемхилядници и с това са вписани в рекордите на “Гинес”. Точно от тяхната експедиция са и петте жертви под К2 този сезон. Първо загина, отново от скъсано въже, испанецът Сержи Миньоле, а ден след трагедията със Скатов изчезнаха легендата на пакистанския алпинизъм Али Садпара, исландецът Джон Снори Сигурдсон и чилиецът Хуан Пабло Мор.

Търсенето на телата им приключи още в понеделник, но вече няма шанс да са живи.

И все пак точно под К2 шерп оцеля 100 часа затрупан от лавина през 2008 година и бе спасен. Това обаче стана през лятото, когато температурите са по-нормални.

В момента заради силния вятър над 7000 метра надморска височина температурата пада до минус 60 градуса.

marica.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук