Начало Култура.бг Вандалите и годините превърнаха емблематична сграда в клоака

Вандалите и годините превърнаха емблематична сграда в клоака

282
0

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ получи временна зала за репетиции от общината. Това стана след като сградата му, която е в плачевно състояние натрупа задължение от около 4000 лева за данък сгради и такса смет. 

„Покривът ни тече от едно място. Сградата е стара и е прилепена към скалите на Сахат тепе – от дъждовете основите й са се подкопали“, обясни временният ръководител на дружеството Таня Константинова. По думите й, вътре е влажно и мирише на мухъл.

„Ще търсим варианти за включване на сградата в европейски програми за саниране и организиране на концерти с благотворителна цел за набиране на средства“, каза зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов. 

От общината припомнят, че най-старото българско певческо дружество получава финансиране по компонент „Гражданска активност“ и по „Мобилност“. 

Пламен Панов предвижда то да участва в платени изяви като Коледно-новогодишната програма и 6-и септември. 

От район „Централен“ ще бъдат изпратени експерти, които да направят количествено-стойностна сметка за това какви ремонти трябва да се правят на сградата. 

„Досега няколко пъти сме я пребоядисвали заради вандалското й шарене с графити. Сега ще видим покрива и вътрешните помещения. Да се направи една сметка какви средства са необходими за възстановяването на тази сграда за да може да се търсят“, обясни кметът на „Централен“ Георги Стаменов. 

Вандалите и годините превърнаха емблематична сграда в клоакаНовиниИнформация

Първата стъпка според него, трябва да е поставянето на видеонаблюдение до сградата и подобряване на осветлението на хълма за да спре вандализма. 

„Само преди месец човек от дружеството откри цяла група младежи влезли от заден прозорец, които се веселили вътре“, каза временният ръководител Таня Константинова.

Строежът на скромната сграда на дружеството под върха на Дановия хълм започнал през 1927 година. 

Всеки от хористите носил на всяка репетиция по една тухла. Започнали градежа и тогава станало Чирпанското земетресение. Наложило се да започнат да зидат стените отново. 

Снимка от Наташа Манева

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук