Начало Новини.бг Вера Стаевска: Предстоят още протести срещу заменките и застрояването на крайбрежието

Вера Стаевска: Предстоят още протести срещу заменките и застрояването на крайбрежието

273
0

Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” проведоха тази сутрин протест в защита на „Камчийски пясъци“. Причината за протеста е пропусната забрана за строителство в района на защитената местност „Камчия“. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед за това процедурата за обявяване на защитена зона „Камчия“ да започне отново. Според МОСВ, става дума за досадна грешка при публикуването на файловете.

Вера Стаевска от „Зелени закони“, с която разговаряхме, докато траеше протеста.  каза, че недоволните днес са били около 100.

Те искат и пълна забрана за строителство на разстояние 1 километър от брега.

„Важна причина за това да искаме намеса на правителствено ниво е, че в казуса има много заменки – някои на земеделски земи по 18 стотинки на квадратен метър. Настояваме за разваляне на тези заменки. Да не забравяме, че има решение на Европейската комисия от 2014 година, която задължава България или да си вземе обратно земите, обект на тези заменки, или да изиска пазарно доплащане за тях“, подчерта природозащитничката. Вера Стаевска каза още: „Не трябва да забравяме, че дюните са изключителна държавна собственост. Замяната им и тяхната приватизация чрез замяна е противоконституционна“.

Престои мащабен вечерен протест срещу застрояването на крайбрежието. Най-вероятно ще бъдат организирани прояви и в градовете по Черноморието, съобщиха от „Зелени закони“..

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук