Начало Новини.бг Проф. Витанов предупреди: До три седмици ще стане страшно, ако не вземем...

Проф. Витанов предупреди: До три седмици ще стане страшно, ако не вземем тези мерки

322
0

Цялата държава е като един голям самолетоносач, който трябва да срещне остров – третата вълна на пандемията, въпросът е да го избегнем

Масово тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения. Предвид реакцията на родителите обаче явно това няма да се случи или ще стане частично.  

Проф. Витанов предупреди: До три седмици ще стане страшно, ако не вземем тези меркиНовиниИнформация

Това заяви в интервю за БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен щаб. Изказването му е по повод идеята учениците да бъдат тествани с бързите антигенни тестове, за да се запази системата на образованието и да се даде възможност за по-дълга форма на присъствено обучение. 

Той поясни, че най-малките деца трудно боледуват и трудно предават на болестта на възрастните. „Учениците от някогашната прогимназия – 5, 6, 7 клас, при тях заболеваемостта е нормална. Проблемът са големите ученици – 8, 9, 10, 11 клас, при тях организмът е като на възрастните, но те не спазват мерки.

При тях заболеваемостта е 60% по-висока от тази при възрастните над 60-годишна възраст. Там е проблемът.

Ако пуснете всичките ученици, след две-три седмици заболеваемостта ще се повиши с двуцифрено число проценти – 10-15%.

Затова министерството предлага ротационната схема, за да се потиска развитието на заразата, а и да се осигури някакво присъствено обучение“, разкри проф. Витанов. 

„Цялата държава е като един голям самолетоносач, който трябва да срещне остров – третата вълна на пандемията, въпросът е да го избегнем. Хората, които управляват самолетоносача, могат да си позволят гъвкавост.

Самолетоносачът е огромен кораб, ако трябва да го отклоните от острова, трябва да завъртите кормилото навреме. Тук е тънкият момент.

Докато не е дошъл моментът да завъртите кормилото, можете да си позволите гъвкавост. Засега нарастването на новите случаи е плавно, но ако не се предприеме нищо, периодът на плавното нарастване ще приключи“, добави математикът.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук