Начало наука.бг Студенти и преподаватели на МУ в Плевен съавтори в реномирано научно списание

Студенти и преподаватели на МУ в Плевен съавтори в реномирано научно списание

336
0

Студенти и преподаватели на Медицинския университет в Плевен са съавтори на публикация в реномирано научно списание след участие в световно проучване. Групата от 2600 хирурзи от 30 страни цели с резултатите да насърчи развитието на местни, национални и международни изследователски мрежи. Огромното постижение на процеса е публикуването на голяма статия в реномираното списание от топ 3 на медицинските научни издания в света – The Lancet.

Всичко започва през 2018 година, когато студенти от кръжока по онкологична хирургия, хирурзи от Университетската болница „Д-р Георги Странски“ и преподаватели на Медицински университет са сред избраните в международна изследователска група GlobalSurg, заедно с други три болници от България. В това проучване се сравняват следоперативните резултати при хирургията на млечната жлеза, дебелочревната и стомашната онкологична хирургия в болници по целия свят, с фокус върху влиянието на стадия на заболяването върху усложненията и постоперативната смъртност.

Студентите от Плевен продължават да работят по други международни изследвания, защото тази възможност им дава професионално и научно развитие. 

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук