Начало Емигранти.бг Шокиращо! Съдят първия български IT милиардер за самоубийство на млад мъж

Шокиращо! Съдят първия български IT милиардер за самоубийство на млад мъж

358
0

Заради „Робинхуд“ синът ни генерира 730 000 долара загуби и се самоуби, заяват родители

Родителите на 20-годишен американски студент, който се самоуби миналата година, съдят високотехнологичната компания „Робинхуд“ заради подвеждаща комуникация, довела до смъртта на сина им, съобщи БНТ.

Приложението, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, позволява на всеки да търгува с акции без комисионна.

Финтек компанията „Робинхуд“ определя своята мисия като „демократизиране на финансите“ под рекламното мото „Всички сме инвеститори“.

Почернените родители твърдят, че синът им започнал да използва приложението малко преди да завърши училище. Те не знаели, че момчето без никакъв опит е било одобрено за търговия с високорискови финансови продукти.

Така младежът получил съобщение за пасив от 730 хиляди долара, много над очакваната загуба от 10 хиляди, която всъщност се покривала от други финансови продукти в сметката му.

Алекс не успял да се свърже с жив оператор за разяснения, получавал автоматични послания от системата и накрая се хвърлил под влак.

На платформи като „Робинхуд“ и „Револют“ се дължи бързият растеж на борсите на фона на пандемията и преките финансови помощи за американците.

Чрез финтек компаниите много от дребните инвеститори се завърнаха на фондовите пазари. Интересът е предизвикан от съчетанието на лесен достъп, липса на комисионни и възможност за бързи печалби.

„Преди всички тези дребни играчи бяха разделени и почти винаги губеха от големите професионални институции. Сега малките се обединиха и се превърнаха в реална сила“, каза Джеймс Ърли – финансов анализатор.

„Робинхуд“ спомогна за взривообразен ръст в цената на акциите на веригата за видеоигри Геймстоп и други компании във вреда на хедж-фондовете от Уолстрийт.

На 28-ми януари обаче „Робинхуд“ ограничи закупуването на най-вариращите акции, което изпрати цените само надолу.

Решението, което практически е в полза на хедж-фондовете, разгневи много дребни инвеститори, а ръководителите на „Робинхуд“ ще дават показания пред американския Конгрес.

Съоснователят Владимир Тенев е роден във Варна през 1986-а. Родителите му емигрират в Съединените щати, когато е на пет и започват работа в Световната банка.

Владимир израства във Вашингтон, завършва математика в Станфорд, където се запознава с Байджу Бхат, с когото през 2013-та основават платформата „Робинхуд“, превърнала ги в милиардери.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук