Начало Светът САЩ готвят мащабни учения на Балканите

САЩ готвят мащабни учения на Балканите

249
0
epa09000350 Margit Kuhn (R) and Herbert Szukalsky (C) of German Red Cross dispense hot tea to homeless Mario (L) in Berlin, Germany, 09 February 2021 (issued 10 February 2021). Due to extreme weather conditions, bringing snowfall, frost and lowest temperatures, the German Red Cross (DRK), added another eight additional vehicles to its warming bus operation in Berlin. A total of nine buses transport teams of Red Cross volunteers to known sleeping places of homeless persons. During their nightly tour, the Red Cross helpers dispense warm tea, sleeping bags, blankets, sleeping mats and warming clothes to homeless persons or organise overnight accommodations and the lift. EPA/CLEMENS BILAN

Армията на САЩ концентрира тазгодишното европейско учение „Защитник“ върху обучение за война от висок клас на Балканите и Черно море. Това заяви командващият американската армия в Европа ген. Кристофър Каволи в централата си във Висбаден, Германия, съобщава USNI News, онлайн издание на Военноморския институт на САЩ.

Особено внимание ще бъде обърнато на Румъния, която разработва многонационална дивизия за разполагане, и на България, която сега получава американски усъвършенствани системи за ПВО и ПРО, обясни генералът. По думите му в ход е окончателното планиране на учението, предвиждано за края на пролетта или началото на лятото. Изданието отбелязва, че учението ще се проведе около Черно море, в което е налице засилено военноморско присъствие на САЩ, на него ще наблегне върху използването на висок клас активи в конфликт. САЩ и НАТО обясняват това засилено присъствие с необходимостта от възпиране на Русия.

Серията учения „Защитник“ (Defender) е предназначена да отработва „бързата реакция на армията на Съединените щати за разполагане на големи сили“ на континента в условията на криза. Миналогодишното учение, ограничено от избухването на пандемията КОВИД-19, бе с над 10 000 войници, транспортирани от Америка, и 13 000 единици тежко военно оборудване, изпратени до Бремерхафен, Германия, за поредица свързани и несвързани събития в Северна Европа.

Въпреки че широкомащабните полеви учения не бяха проведени, Каволи каза, „успяхме да експериментираме как бихме действали“ като съвместен и комбиниран военен щаб. Идеята беше „да се постигне сближаване“ между американските и съюзническите сили във всички области, без да се нарушава оперативното темпо за бой. Генералът каза, че съюзните нации оценяват това като успех.

Черно море е стратегически важно за НАТО и в района не трябва да има надмощие на една държава – Русия. Това пък заяви генсекът на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел с украинския премиер Денис Шмигал, съобщиха медиите. Столтенберг отново призова Русия да се изтегли от Украйна и да спре подкрепата си за отцепниците. Надяваме се на мирно решение, посочи Столтенберг. Той съобщи, че на тазгодишната среща на лидерите на НАТО ще бъде обсъдено разширяването на пакта. Вратите на алианса остават отворени, посочи генсекът.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук