Начало Доктор.бг Баща и дъщеря рамо до рамо даряват нов живот

Баща и дъщеря рамо до рамо даряват нов живот

568
0

Това са д-р Гергана Дикова и д-р Иван Диков.

Баща и дъщеря, но и успешни лекари в СБАЛАГ “Майчин дом”. Когато говорят за професията си, очите им греят. А когато общуват с пациенти, им вдъхват спокойствие. Признават, че и за момент не съжаляват за избора, който са направили – да бъдат акушер-гинеколози.

Още от малка пред д-р Гергана Дикова стои дилемата – да бъде балерина или успешен лекар.

Колебанието обаче не траело дълго. Бързо решила с какво иска да се занимава, тъй като и двамата ѝ родители работят в сферата на медицината. А подаръците за рождените ѝ дни, направили този избор още по-лесен. Често получавала спринцовки и медицински куфарчета.

Днес не съжалява за пътя, по който е избрала да се развива професионално. Напротив. Споделя, че щастието, което изпитва, когато чуе плача на новородено, ѝ носи незабравима емоция. И винаги посреща този вълнуващ момент със сълзи в очите.

Често в родилната зала или операционната до нея е баща ѝ – д-р Иван Диков.

Признава, че това прави работата ѝ едновременно отговорна и удовлетворяваща.

Днес тя е опора на баща си. И той на нея, във всеки един момент. И не пропускат да се учат един от друг. Ежедневно. Тя следва неговата максима: „Бъди полезен за себе си и не вреден за околните!“. Неговата честност и светът, в който живеем, понякога ѝ напомнят за борбата на Дон Кихот с вятърните мелници.

Професионалния си път д-р Иван Диков избира още като стажант-лекар. Решава, че най-успешна ще е реализацията му в сферата на акушерството и гинекология. Преминал през всички етапи на работата, днес получава от нея същото, което и в началото – удовлетворение.

Най-трудното, по думите му, е лекарят да приеме, че когато е семеен, когато има деца и минат доста години, в името на професията си, доста е ощетил семейството от собственото си присъствие. И днес признава, че изпитва угризения към близките си, тъй като когато е трябвало да бъде до тях, му се е налагало да е в родилната зала.

Всичко обаче придобива смисъл, когато новият живот се появи на бял свят и бебето поеме първата си глътка въздух.

Д-р Диков споделя, че за да мине всичко успешно и спокойно, връзката между лекар и пациентка трябва да се изгражда по време на цялата бременност. А накрая – най-важното е майката и бебето да бъдат живи и здрави. И с усмивка да започнат да пишат първата станица от своя приказен живот заедно.

Цанка Николова – bntnews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук