Начало Новини.бг Най-новите локомотиви на БДЖ ще носят имена на български ханове

Най-новите локомотиви на БДЖ ще носят имена на български ханове

428
0

Крум, Омуртаг и Пресиян са новите три попълнения в състава на железниците. Имената на владетелите ще носят локомотиви от последно поколение, доставени от водещ немски производител. Преди тях БДЖ се сдоби с други три машини – Аспарух, Тервел и Кардам. Новите локомотиви ще бъдат оцветени в синьо, бяло и зелено. Новите локомотиви предлагат изключителен комфорт за машинистите, имат климатик, херметически затварящи се врати и са изцяло дигитализирани.

Комфортът, който изпитва локомотивен машинист, когато управлява този локомотив, е на много високо ниво. Седалката на която седи, е с подлакътници и е изцяло въздушно управляема, омекотена, климатик в кабината, камера за видео наблюдение, система за сигурност. Ако локомотивен машинист загуби работоспособност, локомотивът веднага ще спре за 6 секунди, разказва Ангел Ангелов, зам.-началник локомотивно депо София по ремонти.

Очаква се до края на декември тази години новите локомотиви да бъдат 15. Всеки един от тях ще носи име на български владетел и ще бъде облицован с избрания дизайн.

За разлика от старите локомотиви, които развиват максимална скорост 130км/ч., новите могат да достигнат малко над 160км/час.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук