Начало Култура.бг Почти двойно по-скъпи цветя купуваме за Св. Валентин

Почти двойно по-скъпи цветя купуваме за Св. Валентин

279
0

И тази година заради католическия празник Свети Валентин, който все повече се чества и в България, се повишиха цените на цветята, установи репортерска проверка на Радио Варна.

Най-търсена за празника си остава кралицата на цветята – розата, известна още и като цветето на любовта. В навечерието на 14-и февруари розите се търгуват по 4-5 лв., за разлика от преди седмица, когато брой роза е струвала 2.50 – 3 лв. Двойно по-скъпи са и орхидеите, също много предпочитани за подарък, разказа пред Сияна Спиридонова цветарят Христина Христова.

Цените на букетите започват от 15-20 лв. и стигат до плюс безкрайност, в зависимост от аранжировката и включените видове цветя. Любимите пролетни лалета струват 2.50 лв., калиите – 3 лв, хризантемите – 3.50 лв.

„Всичко е на ужасно скъпи цени, почти двойно са се вдигнали цените. Увеличението идва не от нас, не от дистрибуторите, а директно от Холандия.”, каза Христова.

Освен високите цени на цветята, пандемията от Корона вирус също е нанесла удар върху бранша, сподели цветарката. По думите й българинът продължава да купува цветя, но в по-малки колическа. 

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук