Начало Култура.бг Световната фотографска организация и Sony обявиха българския носител на Световните награди за...

Световната фотографска организация и Sony обявиха българския носител на Световните награди за фотография на Sony 2021

311
0

Световната фотографска организация и Sony България с радост обявяват Ениз Караджа като българския носител на Националната награда на Световните награди за фотография на Sony 2021.

Националните награди са съвместна инициатива на Световната фотографска организация и Sony, която цели да подпомогне местните фотографски общества по целия свят. 53 държави участваха в тазгодишното издание.

В състезанието за Световните награди за фотография на Sony 2021 се включиха над 330 000 изображения от 220 местности и над 165 000 изображения в свободния конкурс (от него се избират победителите на национално ниво).

Ениз Караджа беше анонимно избран от независимо жури за снимката си „EXTRATERRESTRIAL EARTH – MARS“, с която се състезава в категория „Пейзажи“ в свободния конкурс. Изображението е направено в обикновено пълноводен язовир, който е пресъхнал, като фотографът споделя, че е планирал ъгъла на слънцето в продължение на няколко седмици.

Extraterrestrial Earth - Mars 
Photographer Name: Eniz Karadzha
Copyright: © Eniz Karadzha, Bulgaria, Winner, National Awards, 2021 Sony World Photography Awards

„Това не е самоцелна снимка, а отразява актуален проблем – промяната на климата, както и управлението на държавните водни ресурси. В този аспект тя би могла да предизвика публична дискусия и да бъде полезна за обществото, а умелото използване на светлината и човешката фигура показват реалния мащаб на проблема. Освен това снимката има и интересна композиция – S образна линия, пресичаща кадъра от горна лява до долна дясна третина.“, споделя Бони Бонев, фотограф с над 20-годишен опит и жури в конкурса.

Ениз Караджа е идеалист по природа и софтуерен инженер по професия. Харесва визуалните изкуства и театъра, киното, книгите, психологията. Възхищава се на баланса и на природата, и обича да го изследва и разсъждава над тях. Намира вдъхновение в работата на Mary Ellen Mark, Sally Man, Eugene Smith, Trent Parke.

За наградата си той споделя: „Приемам тази награда като знак от съдбата, заради момента, в който я получавам. Тя ме мотивира да продължа с изследването на собствената си същност и културата сред която живея. Човек открива много важни неща за себе си, само тогава, когато преоткрие мислите и чувствата си – именно затова тя е толкова важна за мен.“

Като носител на Националната награда на страната, Ениз Караджа получава фотографско оборудване на Sony.

Победителите в категориите за студенти, младежи, професионалисти и отворения конкурс на Световните награди за фотография на Sony 2021 ще бъдат обявени на 15 април 2021 г. чрез дигиталните платформи на Световната фотографска организация. За повече информация относно победителите и кратките списъци моля, посетете www.worldphoto.org

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук