Начало Доктор.бг Хората със сърдечно-съдови заболявания са уязвими при рязката промяна на температурите

Хората със сърдечно-съдови заболявания са уязвими при рязката промяна на температурите

308
0

Рязката смяна на температурите се отразява на хората със сърдечно-съдови нарушения и заболявания, затова кардиолозите съветват те да спазват някои правила в студеното време.

„Тази сутрин е минус 7 градуса в София, но се усеща като минус 17. Това означава значително охлаждане при излизане навън. Тези от нашите пациенти, които знаят, че имат исхемична болест на сърцето и са усещали гръдна болка, вероятно са били предупредени от своите лекари, че при излизане от топло на студено биха могли отново да имат подобни оплаквания: тежест в гърдите, по-силна болка, дискомфорт“, обясни в предаването „Преди всички“ д-р Михаела Михайлова, кардиолог от Център „Градска кардиология“ и преподавател в Медицинския университет в София.

За тази група хора д-р Михайлова препоръчва освен редовния прием на лекарствата и топлите дрехи, преди излизане да впръскват под езика нитрат спрей, който да им помогне „да преодолеят този първоначален шок“.

Пациентите с високо кръвно могат да установят, че дори при редовно лечение и регулирана хипертония има тенденция за повишаване на стойностите на кръвното в студените дни.

„Особено рисково е за хора, които не знаят още, че са пациенти. Това са хора над 50. Това може да бъде първи симптом и един прекрасен слънчев мразовит ден да се превърне в деня, в който някой е получил инфаркт“, коментира д-р Михаела Михайлова.

Д-р Михайлова сподели своите наблюдения от амбулаторната си работа с пациенти, които не са толкова тежко болни, за да се налага прием в болница. Голяма част от тях са преминали през Covid-19.

„Около 60% от тях имат поне малък перикарден излив след прекараната вирусна инфекция. Това не е тежко състояние, но пациентите се притесняват, просто трябва да мине време. С малко допълнителна терапия това ще изчезне.“

При депресията и тревожността се усеща нарастване на случаите, отбеляза кардиологът.

„Много млади хора идват на профилактичен преглед, но след това те споделят, че имат определени усещания от типа на тревожни разстройства, панически атаки. Всички сме поставени в доста хронично напрежение вече повече година и няма начин да не се отрази – и на нас, и на пациентите ни.“

Много често проблемът не е кардиологичен, а емоционален и психологически, допълни Михаела Михайлова.

„Моят съвет е – при най-малкото усещане, че нещо става със сърцето, хората да си правят изследвания.“

Подходящо е да се направи холтер ЕКГ, 24-часово безболезнено изследване на сърдечната дейност, както и ехокардиография, която показва структурата на сърцето и как то функционира.

В условията на коронавирусна инфекция хората със сърдечно-съдови заболявания трябва стриктно да спазват терапията си и ако е необходимо тя да бъде допълнена със средства, които да намалят холестерола, кръвосъсирването, ритъмните нарушения, поясни кардиологът.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук