Начало Вяра.бг Митрополит Йоан: Искрено благодаря на всички, които ни помогнаха за новия варненски...

Митрополит Йоан: Искрено благодаря на всички, които ни помогнаха за новия варненски храм

309
0

Десетки варненци присъстваха на освещаването на новия храм на града „Св. прмчк Прокопий Варненски“. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан награди председателя на църковното настоятелство отец Георги Великов, който е вече иконом, той връчи църковни ордени и медали на премиера Бойко Борисов, областния управител Стоян Пасев, кмета на града Иван Портних, архитект Делян Жечев-автор на проекта на храм и Виктор Бузев – главен архитект на града.Митрополит Йоан връчи на премиера Бойко Борисов най-високия орден за заслуги към Варненската и Великопреславска епархия – „Свети Апостол Андрей Първозвани”. В профила си във Фейсбук премиерът написа, че правителстото е осигурило 1 млн. лева за доизграждането на храма. 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че датата за отварянето на църквата, която се строи в продължение на 12 години, не е избрана случайно.

Днес Църквата отбелязва Успението на свети Кирил Славянобългарски, а именно неговият предшественик митрополит Кирил положи първият камък за градежа през 2009 г. Богослужeнието започна рано сутринта и беше излъчено на живо на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във „Фейсбук“.

Негово високопреосвещенства митрополит Йоан посочи в словото си, че освещаването на нов храм по време на пандемията ще допринесе за укрепване на вярата и за надеждата в добрия изход от кризата:

„Един молитвен дом ще допринесе със своята молитва в тази критична обстановка сред човечеството въобще. Даде е основание да отворим днес вратите на този дом Господен, за което аз благодаря искрено на всички, които ни помогнаха. Вградихме имената им в светия престол. Молитвата е тази, която най-много помага в преодоляването на подобни обстоятелства“

Строителството на храма започна в началото на 2009 година, това е първият голям храм във Варна от 110 години насам. Той е не само много красив, но и акустиката му е изумителна и със сигурност ще създава неповторимо изживяване за вярващите, които го посещават. Храмът ще работи с ритъма на останалите църкви в града, постепенно ще се изпълват със съдържание и залите на енорийския център, свързани с благотворителност и обучение на младежи.

Църковни ордени и медали получиха също областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът Иван Портних, авторът на проекта на храма и главният архитект на града. 

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук