Начало образование.бг Морското училище във Варна се сдоби с Център по кибероперации

Морското училище във Варна се сдоби с Център по кибероперации

362
0

Модерен център по кибероперации бе открит във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Варна.

Центърът предлага мултифункционални възможности за обучение на курсантите и студентите и за провеждане на киберучения и тренировки. Търсят се възможности за интегриране на центъра в системата за киберподготовка на НАТО.

Центърът по кибероперации разполага с четири многофункционални специализирани компютърни лаборатории с общо 52 работни места. В него са оборудвани лаборатория за изследване и изучаване на компютърен хардуер и специализиран кабинет за работа с класифицирана информация и криптографски средства, използвани в Министерството на отбраната, Българската армия и НАТО. Центърът разполага и с лекционна зала за провеждане на брифинги по време на компютърно подпомагани киберучения и тренировки с 56 седящи места, конферентна работна зала с обособени работни места за управление на симулациите при провеждане на компютърно подпомагани киберучения и тренировки; комуникационен център със съответното оборудване за осигуряване на функционирането на информационните системи и системите за киберсигурност на училището.

В лабораториите и кабинетите на центъра ще се провежда ежедневен учебен процес за осигуряване на специализирани дисциплини, включени в учебните планове на специализациите „Кибероперации“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за курсанти и специалностите „Киберсигурност“ и „Информационни и комуникационни технологии“ за студенти.

Учебният център разполага с технически възможности за провеждането на симулации на различни киберситуации (атаки, инциденти и др.). Те ще се използват при провеждане на компютърно подпомагани киберучения и тренировки. При по-голям брой на обучаемите от един екип или на участниците в учения и тренировки е предвидена възможност лабораториите да бъдат обединявани като се премахват преградните стени между тях, да бъде променяна работната им конфигурация като се оформя функционален оперативен център с 48 работни места.

На по-късен етап се предвижда интегрирането на центъра с морските компютърни симулатори във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров„, което ще даде възможност да се провеждат изследвания за влияние на кибератаките върху корабните системи за управление, както и да се провежда квалификационна подготовка на всички категории корабен състав в съответствие с изискванията на Международната морска организация (IMO).

Центърът бе открит днес в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов и началника на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров представи

Флотилен адмирал Медникаров връчи на министъра на отбраната реплика на меча на хан Кубрат.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук