Начало Светът Сепаратистките партии печелят предсрочните избори в Каталуния

Сепаратистките партии печелят предсрочните избори в Каталуния

346
0

Социалистическата партия на Каталуния с водач бившият министър на здравеопазването Салвадор Ила получи най-много гласове на извънредните парламентарни избори в автономната провинция, но шансовете ѝ да състави правителство са малки. За сметка на това сепаратистите затвърдиха позициите си в 135-местния парламент и вече се готвят да управляват.

Все още е рано да се каже кой ще застане начело на следващото правителство на Каталуния, но на този етап най-големи са шансовете на сепаратистите, които искат независимост и амнистия за политическите затворници. Партията на Салвадор Ила печели 33 места в местния парламент, колкото и „Републиканската лява партия на Каталуния”, начело със сегашния временен премиер Пере Арагонес. На трето място е другата сепаратистка партия- „Заедно за Каталуния”, която ще вкара 32-ма депутати. Така на практика 2-те партии, заедно с петата „Кандидатура за народно единство”, която има 9 места в парламента, правят абсолютно мнозинство от 74 гласа.

„За първи път партиите, искащи независимост, надхвърлят 50% от гласовете и това е послание към света. Ние сме ангажирани да завършим процеса с Каталунската република”, каза веднага след излизането на резултатите Пере Арагонес и поиска завръщането на изгнанниците и свобода за затворниците. Според него е време с премиера Педро Санчес да приключат конфликта чрез гласуване на референдум.

Съставянето на правителство обаче ще е резултат от сложни преговори между отделните партии. На четвърто място с 11 депутати е лидерът на консервативния блок „Вокс”, а на шесто – „Общо можем” с 8 места. Най-големият удар понесе „Граждани”, която има 6 депутати, с 30 по-малко от предишните избори, когато беше първа политическа сила. На последно място с трима представители е „Народната партия”.

Това означава, че сепаратистките партии взимат общо 51.2% от гласовете, а останалите 48.8 на 100. На теория все още е възможно и правителство начело със Салвадор Ила, но на практика е трудно да се обединят левите партии, защото искат различни неща. Републиканската лява партия на Каталуния например подкрепя Педро Санчес в Мадрид, но в Барселона иска независимост, поради което и Ила за момента изключва възможността да се коалира с нея.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук