Начало образование.бг Тракийският университет – със заявка за „зелен“ университет

Тракийският университет – със заявка за „зелен“ университет

298
0

Тракийски университет – Стара Загора се налага като „зелен“ университет с всички разработки, дейности и проекти, в които се включва и инициира от над 15 години насам. Висшето учебно заведение участва активно и отговаря на критериите по изпълнението на Третия национален план за действие по изменение на климата за периода 2013 – 2020 г. –  и като учебна програма, и в частта технологии. Изпълнени са редица проекти за енергоефективност в различни факултети, звена и общежития.

Тракийски университет – Стара Загора, в лицето на катедра Аграрно инженерство, се е включва като партньор в престижен международен проект „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските млечни ферми“ чрез норвежко финансиране в рамките на програмната област „Иновации в зелената индустрия“. Проектант и експерт в разработването на хибридни инсталации за добив на топлина от ВЕИ в 3 пилотни ферми в страната е ръководителят на катедрата и помощник-ректор доц. Кънчо Пейчев, в екип с гл. ас. д-р инж. Димитър Георгиев и доц. Рашко Георгиев. Те успяват да постигнат високотехнологичен и социален ефект, чрез изпълнението на иновативния проект.

„От 2006-та година дисциплините свързани с ВЕИ са заложени в нашите учебни програми, а от 2014-та в магистърски програми се изучава пълната гама на алтернативни източници на енергия. Освен в учебен план, сме и част от практиката на пазара на труда. Много често сме партньори и поддържаме близки отношения с бизнеса. Много обекти в страната са проектирани от наши специалисти. В частта технологии преподавателите от катедра Аграрно инженерство участват, както като консултанти, така и като изпълнители. Имаме тясно сътрудничество с едни от най-големите ферми в страната. Студентите ни са наши последователи, които още по време на обучението успяват да ни изненадат с авторски изобретения“, пояснява доц. Кънчо Пейчев.

Освен високите технологии, Тракийски университет – Стара Загора, поддържа завидно красива зеленина, която периодично обогатява. Есента беше извършено залесяване с 250 дръвчета – чинари и липи.

Доц. Кънчо Пейчев смята, че като възможности за развитие на изследователи и реализация на студентите, „зелен“ университет ще допринесе за включването на Тракийския университет в национални проекти от по-мащабен характер.

Радио Стара Загора;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук