Начало История.бг 15 февруари 1918 година: Учреден е Медалът „Червен кръст“ с указ от...

15 февруари 1918 година: Учреден е Медалът „Червен кръст“ с указ от цар Фердинанд I.

458
0

Дата на учредяване: 15-ти Февруари 1918г.

Брой степени: златен, сребърен и бронзов медал

Награждава се за: за заслуги към Българския Червен кръст, благотворителни дейности и човеколюбие, както и на членове на Червения кръст, които са служили поне 15 (сребърен медал) или 25 (златен медал) години.

Форма и размери: кръгла, 33мм в диаметър

Лента: червена, с непрекъсната бяла, обединена с прекъсната зелена на бял фон ивици, поставени близо до двата края

Аверс: Декоративен диск от разпръскващи се лъчи с нанесена годината 1915, а в центъра на диска е поставен равнораменен кръст с вертикални резки, изобразявайки така наречения Женевски кръст. Всичко това е изобразено в пръстен, на който е изписано “БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО „ЧЕРВЕНЪ КРЪСТЪ“ и малък декоративен елемент. Втората емисия на медала има леко изменен дизайн – годината 1915 е премахната, кръстът в центъра е емайлиран в червено и бяло, а текстът е променен на “БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО ЧЕРВЕНЪ КРЪСТЪ · ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТЬ ·“.

Реверс: Малкият български герб, изобразен сред овален лавров венец. В основата е изписано “ЗА ПРИЗНАТЕЛНОСТЬ“. Втората емисия на медала е със сходен дизайн, като единствената видима разлика е в текста, изменен на “ОТЪ ПРИЗНАТЕЛНОСТЬ“.       Медалът „Червен кръст“ е бил учреден в края на Европейската война, като декорация, предназначена за насърчаване на различни човеколюбиви и благотворителни инициативи в помощ на военните усилия, също така и като награда за доброволческите усилия на медицинския персонал в полевите болници. Тоест, медалът е по-скоро военновременна награда. Това е и причината, поради която годината на влизане на България във войната е изписана на аверса на медала.

       Първоначално, степените на медала са две – сребърен и бронзов медал. Той е бил връчван на доброволци на червения кръст по фронтовете, медици, дейци на Червения кръст в тила, цивилни със заслуги към БЧК, дарители и прочее.

       След края на войната, идва нуждата от промяна на дизайна на медала, за да се премахне военновременното му предназначение.

       През 1929 (или по-късно), нов тип на медала бива учреден, замествайки стария. Той се характеризира с аналогичен дизайн, както на медала, така и на лентата, но вместо сребърен и бронзов, медалите вече са златен и сребърен, като и двете степени са с частично емайлиран аверс. Логично, годината 1915 е премахната.

       В тази си обновена форма, медалът е бил награждаван за аналогични заслуги, както преди, а също така и за непрекъснато и отдадено членство в Червения кръст – при 15-годишно членство се получава сребърен медал, а при 25-годишно – златен.

       Гравьорът на медала е неизвестен.

Ribbon

bulgariandecorations.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук