Начало Новини.бг Пет незаконни павилиона откри Фандъкова след трагедията

Пет незаконни павилиона откри Фандъкова след трагедията

261
0

Призиви за протести и оставки и откриване на още нередности последваха трагичния случай с починалото от токов удар 16-годишно момче в София. Първите данни от проверката на Столичната община показаха, че захранването с ток на два обекта на терена на болница „Св. Иван Рилски“ е абсолютно незаконно. За тях ръководството на болничното заведение е сключило договор през 2016 г., но документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. Това е констатирано от кмета на район „Триадица“ още през 2018 г., а Столичната община чрез „Общински строителен контрол“ е започнала процедура по премахването им като незаконни. Тя обаче е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски и не е завършена.

Други три обекта на тротоара са поставени след процедури, проведени от районната администрация. И при трите са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми. Към тях не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите.

Експеримент вчера показа, че все още тече ток по необезопасени проводници от стълб на метри до опасната шахта. Единствената защита е тънката изолация на проводника, която лесно корозира.

С резултати от своя проверка излезе и район „Триадица“. Според тях търговският обект, захранван с ток по оголения кабел, е на варненската фирма „Дениа 2016“ ЕООД, която има договор с болница „Св. Иван Рилски“ от 2016 г. В момента павилионът е затворен, а за него е водена преписка за узаконяване, но и за премахване, като те са приключили през май 2019 г. с изискване на район „Триадица“ да се предостави информация от областната управа и от болничното заведение. Досега отговор няма.

Бившият шеф на Електроенергийния системен оператор и бивш зам.-министър на енергетиката Иван Айолов коментира, че до трагедията се е стигнало заради неупражнен контрол. Той определи като „техническо безумие, застрашаващо живота на гражданите“, връзването на кабели по преградните мантинели. Според експерта въпросната шахта е елемент от тръбна мрежа и вероятно собственик е Столичната община.

За морална отговорност и оставки на кмета на София Йорданка Фандъкова, на районния кмет на „Триадица“ и на ръководителя на Направление „Архитектура и градоустройство“ призова енергийният експерт Еленко Божков. Адвокат Димитър Марковски пък настоя, че роднините на загиналото момче трябва да получат справедливост и казусът да не приключи само с понасянето на гражданска отговорност, а да се търси и наказателна.

Протестиращи се събраха пред сградата на Столичната община още в понеделник вечерта на бдение със свещи. Хората поискаха оставката на кметицата и призоваха някой да поеме отговорността. Родителите на починалото момче също се заканиха да организират протест и поискаха отговорните за инцидента да бъдат наказани.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук