Начало Новини.бг Селски кметове поискаха трайно, а не кампанийно присъствие на полиция

Селски кметове поискаха трайно, а не кампанийно присъствие на полиция

288
0

На среща с президента Румен Радев представители на Националното сдружение на кметствата в Република България (НСКРБ) призоваха за трайно, а не кампанийно, присъствие на полицейски служители по селата. Те подчертаха, че от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегват от прокуратурата, която често отказва да ги квалифицира като престъпления. Като най-големи проблеми в малките населени места бяха посочени системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване. От сдружението настояват здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да достига и до най-изолираните кътчета. Кметовете изтъкнаха, че завършващите медицина специалисти могат да започнат стажа си в най-нуждаещите се от здравна грижа малки населени места със застаряващи жители. Те подчертаха, че системното закриване на здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване.

Румен Радев открои финансовата самостоятелност и по-голямата свобода при взимането на решения на местно ниво като ключово условие за успешното развитие на страната. „Без децентрализация и финансова яснота кметовете в малките населени места не могат да градят устойчива политика и да изпълняват програмата, с която са избрани. Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истински критерии за оценка на начина, по който се развива България“, посочи той. Липсата на административен ресурс в малките населени места за подготовка на проекти, които да бъдат реализирани с финансиране от европейските програми, може да бъде компенсирана с подкрепата на общините, смята държавният глава. Президентът подчерта, че управленските дефицити трябва да бъдат преодолени и значителните средства, които страната ни предстои да получи по Плана за възстановяване на Европа, трябва да бъдат инвестирани не само в крупни проекти, но и да достигнат до хората в по-малките населени места. Румен Радев открои като пример внесения от президентската институция проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха към Плана за възстановяване, който ще позволи навременна помощ да бъде оказвана и в най-отдалечените райони.

НСКРБ ще връчи на президента свои предложения за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на местните власти. Сдружението очаква държавният глава да ги представи след изборите, на консултациите с партиите за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук