Начало История.бг Адвокатът легенда, който дари всичко на Пловдив

Адвокатът легенда, който дари всичко на Пловдив

345
0

Големият общественик Недко Каблешков няма дори паметник в града под тепетата, казва внучката му Райна Каблешкова 

Пловдив и Копривщица са двата града в живота на историчката Райна Каблешкова. Наследница на славния род, тя е автор на десетки книги, посветени на Възраждането ни. Внучка е на големия пловдивски общественик Недко Каблешков. Допреди няколко години е държала архива му, след което го предава на държавата. Недко Каблешков е втори братовчед на апостола на Априлското въстание Тодор Каблешков. Пловдивската историчка е и председател на сдружението, носещо неговото име. На всеки 5 години Райна Каблешкова организира родова среща с наследниците на славния копривщенски род.

Райна помни един невероятен разказ на дядо си Недко за най-незабравимата му среща с апостола Тодор Каблешков. Случила се броени дни преди Априлското въстание. „Дядо Недко е роден през 1867 г. – бил е малко дете. Преди въстанието Тодор Каблешков отишъл при моя прадядо да му иска пушката и казал: „Вие няма да вкусите от свободата, заради която взимам тази пушка, но ей това дете – и посочил с пръст моя дядо, ще живее в свободна България“, разказва историчката.

Пловдивският общественик, който доживява до 98 години, дарява след 9 септември вилата си и голямата 60 декара борова гора, която лично е засадил в Бойково, на държавата. Изгасва без свой дом, в една стая в Пловдив. Две години преди смъртта си дори говорил с игумена на Бачковския манастир да го приюти. Не станало.

„Дядо дарява всичките си имоти доброволно, макар много да обича Бойково. Дал вилата си за лечение на пловдивските граждани от нервни болести“, разказва Райна Каблешкова.

Сега красивата класическа сграда стои безстопанствена и тъне в бурени от години. Никой от пловдивските граждани не я ползва. Историчката опитва с кмета на селото имотът да се ползва за нещо полезно. Засега не се получава нищо. „Боли ни – за какво е било всичко!“, казва тя.

Връзката на легендарния адвокат с Бойково започва в края на 19. век. Легендата разказва, че заради заболяване се допитал до чуждестранните лекари къде ще е най-добре да се лекува и почива. И те му посочили Бойково. „Историята звучи като легенда, но е съвсем точна. Лекари му казват да ходи в селото и дядо започва да почива в него. След това там си правят цяла колония всички французи от Пловдив. Всички преподаватели от Френския колеж ходят да почиват в Бойково“, разказва Райна Каблешкова. Семейството пази една снимка, на която католическият нунций Анджело Джузепе Ронкали – бъдещият папа Йоан XXIII, почива във вилата на пловдивския общественик.

Цял живот Недко Каблешков повтаря: „Държавата е мащеха за Пловдив!“. И дава всичко за любимия си град. След Чирпанското земетресение написва книгата „Страшната народна злочестина“. После дарява всички средства от продажбите <210> за града. След години прави ново издание и пак дарява всичко. В края на миналата година този невероятен документ за тази трагедия бе издаден още веднъж.

Паметник на човека, който дари всичко, което притежаваше на Пловдив, в града няма. Има улица, кръстена на него. Има и една бронзова плоча, на която пише: „Това е къщата, в която е живял Недко Каблешков“. Преди години имало инициатива да му се вдигне паметник. Зад нея застанал и директорът на Регионалния исторически музей д-р Стефан Шивачев. „И идеята за паметник някак замлъкна“, тегли чертата Райна Каблешкова.

Наследниците на Каблешковия род от Копривщица сега са над 100 души. Пръснали са се в цяла България, но са основно в Пловдив и София. Събират се веднъж на 5 години на родова среща. Тази година пак ще имат, но заради епидемията тя ще е чак в края на август. Част от родата е в София. В Кюстендил живее художникът Недко Каблешков, който е и основател на художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в града. Почетен гражданин е на Кюстендил. Друг внук е видният историк и литературовед Николай Аретов. Той е зам.-председател на Института за литература.

В Пловдив живее младият преподавател в Спортното училище Недко Каблешков. Той е внук по линия на първия братовчед на легендарния общественик. Кирил Каблешков пък завежда Катедрата по физкултура във ВМИ – Пловдив и ръководи отбор по тенис на маса на студентите. 

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук