Начало Култура.бг Евгени Колев – свят на ренесансова красота, хармония и благородство

Евгени Колев – свят на ренесансова красота, хармония и благородство

376
0

Галерия „Астри“ представя новата самостоятелна изложба на художника Евгени Колев и това е може би откритието на тази галерия да покаже отново този артист точно след 11 години. Експозицията е назована кратко – „Живопис“, но да се видят тези оригинали е истинско предизвикателство, защото репродукциите в интернет показват малка част от съвършената му техника. 

Заглавията на картините ни приближават до техните сюжети – Птичето, Въжеиграч, Ангел в къщи, Гърбушка, Отвъд дъгата, Царствен ден, но по-важното е, че Евгени Колев с тези платна ни връща или придвижва напред епохите, светът в тях е отдалечен от днешния стотици години.

Свят на красота, хармония, благородство. Свят, теглещ назад към епохите на Късното средновековие или към Северния ренесанс, един свят като че ли конкретен, а в същото време абстрактен. И в същото време те са картини на днешния ден и на бъдещето.

Евгени Колев живее и работи във Велико Търново. Завършил е живопис във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Много рядко показва творбите си у нас, първата му самостоятелна изложба е едва през 1988 година, а през 2015 показва изкуството си в Люксембург. Лаконичен е в думите си, когато говори за своето изкуство.

Юлия Петрова – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук